TUZLARIJE - BILTEN TK

20.09.2011.
U posjeti lukavačkom gigantu
Jerko Ivanković Lijanović i Željko Knežiček boravili u GIKIL-u

U sklopu radne posjete Vlade FBiH Tuzlanskom kantonu, dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović zajedno sa svojim pomoćnicima i Željkom Knežičekom ministrom industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, danas 20. septembra 2011. godine posjetio je i Global Ispat Koksnu Industrijiu Lukavac.



Detaljne informacije koje se tiču poslovanja i najvažnijih ostvarenja kompanije koja je najveći izvoznik na Tuzlanskom kantonu i jedan od najvećih u BiH, gostima su predstavili članovi Uprave GIKIL-a na čelu sa generalnim direktorom Guntupalli Jagannadhamom.

Organizovana je i posjeta GIKIL-ovoj fabrici za proizvodnju đubriva kako bi se ministar Ivanković-Lijanović i njegovi saradnici na licu mjesta informisali o stanju proizvodnje i visoko kvalitetnom brendu GIKIL-a, vještačkom đubrivu KAN.

-S obzirom da dolazim iz svijeta biznisa u potpunosti razumijem kako je teško poslovati na tržištu. Zato smo došli ovdje da vidimo šta možemo učiniti da poslujete još bolje u interesu kapitala i radnika, kazao je Ivanković-Lijanović.



Na sastanku sa Upravom GIKIL-a, ministru je ukazano i na određene probleme sa kojima se ova kompanija suočava, prije svega zbog ne postojanja anti damping zakona koji bi zaštitio domaću proizvodnju, nužnosti podrške Vlade FBiH da robne rezerve kupe određene količine GIKIL-ovog KAN-a i čekanje na odobravanje CDM projekata od strane tijela na državnom nivou.

Ministar Ivanković-Lijanović je predložio da se u sljedeća dva mjeseca pripremi program u kome bi bilo definisano šta se to može uraditi kako bi se pokušali rješiti problemi sa kojima se GIKIL susreće. Zadužio je i članove svoga tima za izradu Plana aktivnosti koji bi omogućio da na tržištu BiH imamo najveći mogući plasman domaćeg proizvoda, vještačkog đubriva KAN iz GIKIL-a.

- Jako cijenim kada kompanija sačuva jedno radno mjesto, a vi ih čuvate više od hiljadu, što dokazuje da ste veoma važan privredni subjekat u BiH. Mi smo se opredjelili da stvaramo bolji ambijent za privredu ove zemlje i zbog toga ćemo vam pomoći onoliko koliko Vlada Federacije BiH to može učiniti kako bi poslovali još bolje, zaključio je na kraju svoje posjete GIKIL- u Jerko Ivanković Lijanović.

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa