TUZLARIJE - BILTEN TK

19.09.2011.
Održan sastanak premijera FBiH i TK sa upravom Sisecam Soda Lukavac

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević primili su danas u posjetu delegaciju tvornice za proizvodnju lake i teške sode i drugih proizvoda od sode Sisecam soda Lukavac d.o.o.


Ovom prilikom generalni direktor kompanije Sisecam Umut Baris Donmez je premijere upoznao sa dosada realiziranim aktivnostima, trenutnom stanju u fabrici, kao i planovima za dalji razvoj i budućnost lukavačke fabrike sode.

Prije svega gospodin Donmez je pohvalio dosadašnju saradnju koju su predstavnici Kompanije imali sa Ministarstvom indutrije, energetike i rudarstva TK, kao i Vladom Tuzlanskog kantona u cjelini, te istakao i određene probleme koji stoje na putu snažnijem razvoju ove skoro u potpunosti izvozno orijentirane kompanije. Prije svega to se osnosi na cijene slanice, koje bi u narednom periodu trebale biti niže i približnije cijenama sodee u regoinu, a što bi značajno doprinijelo većoj konkurentnosti ove bosansko – hercegovačke kompanije.

Također, kao veoma bitno je istaknuta i potreba stabilnijeg i dugoročnijeg snabdijevanja ugljem, kao i stabilan i ažuran željeznički transport. „U cjelini radi se o stvaranju okruženja i ambijenta koji će nama u Sisecam-u omogućiti da budemo konkurentniji na tržištu“ riječi su direktora Donmeza.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček, koji je također prisustvovao današnjem sastanku, je upoznao upravu Sisecam-a da je zbog šteta nastalih nekontrolisanom eksploatacijom slanice, korištenje ovog resursa moralo biti limitirano i svedeno na kontrlolirane mjere. Ipak Vlada Tuzlanskog kantona uložila je nedavno oko pola miliona Konvertibilnih maraka za istraživanja i dalji razvoj mineralnih ležišta s ciljem povećanja kapaciteta za eksploataciju. „Povećanje proizvodnih kapaciteta slanice svakako bi trebalo da dovede i do određenih redukcija u cijeni ove mineralne sirovine“ rekao je premijer Čaušević i dodao da će Vlada i resorno ministarstvo analizirati rad i poslovanje rudnika, te učiniti dodatni napor kako bi se Sisecam sodi i Solani po sto prihvatljivijim cijenama omogućilo korištenje potrebnih količina slanice.

U svom obraćanju gostima iz Turske premijer Nikšić ističe da je „Vlada Federacije Bosne i Hercegovine spremna ući u rješavanje svakog pojedinačnog problema koji koči dalje investicije“, te dodao da će Vlada Federacije BiH ozbiljno razmotriti sve zahtjeve i o ztaključcima pismeno izvijestiti upravu Sisecama. „S naše strane postoji neupitna podrška i povjerenje u kompanije koje zapošljavaju tako veliki broj radnika i koje imaju perspektivu snažnijeg razvoja i daljeg upošljavanja“ ohrabrio je goste federalni premijer.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK