TUZLARIJE - BILTEN TK

29.09.2011.
Vlada Tuzlanskog kantona
Usvojen Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za period januar-juni 2011. godine. Kako se navodi u Izvještaju broj osiguranih lica prijavljenih 30. juna tekuće godine je 444.004, što za 1, 31% odnosno 5.756 osiguranih lica više u odnosu na broj prijavljenim 31. decembra 2010 godine.

Obuhvat stanovništva obaveznim zdravstvenim osiguranjem na području Tuzlanskog kantona je 88, 97%, dok obuhvat na području Federacije BiH iznosi 84, 55%. Ukupna sredstva za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona u periodu januar-juni 2011. godine iznose 92.945.759 KM što je 97, 89% od planiranih, a za 5, 76% više od ostvarenih u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupni rashodi i kapitalni izdaci za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona ostvareni su u iznosu od 92.945.759 KM što je 97, 89% od planiranih, a za 5, 76% više od ostvarenih u odnosu na isti period prethodne godine.

U izvještajnom periodu realizovana su veća sredstva za finansiranje programa izdataka po osnovu ostvarivanja prava osiguranih lica za ortopedska i druga medicinska pomagala. U skladu sa strateškim opredjeljenjima potrebno je nastaviti jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz implementaciju i razvoj porodične medicine, čime bi se osigurala dostupna, kvalitetna, efikasna i kontinuirana zdravstvena zaštita. Također, Zavod uspješno vodi aktivnosti na registraciji osiguranih lica u timove porodične/obiteljske medicine za 2012. godinu, a sve kako bi se građanima omogućio slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije primarne zdravstvene zaštite.

Vlada je donijela i Zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona da u skladu sa obavezama ministarstava za rad i poduzetništvo, rad, socijalnu politiku i povratak i boračka pitanja izvrši uplatu dospjelih, a neizvršenih obaveza za zdravstveno osiguranje i izvrši uplatu premije osiguranja za 2011. godinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK