TUZLARIJE - BILTEN TK

29.09.2011.
Prihvaćen Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK za 2011


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za period 01.01.2011. – 30.06.2011. godine. Kako se navodi u Izvještaju, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK je obradom ukupno 30.997 akata i u prvoj polovini 2011. godine definitivno potvrdila da je uspješno implementirala projekt „e-Inspekcije“ a što je u skladu sa planiranom dinamikom i Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK za 2011. godinu.

Od ukupnog broja izvršenih kontrola, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su izvršili 4.055 redovnih kontrola, 799 kontrola po zahtjevima stranaka, 1.689 kontrolna pregleda i 750 pregleda po predstavkama. Od ukupnog broja kontrola koje su izvršili inspektori ove Uprave, 4.055 je redovnih kontrola pri čemu se 2.177 kontrola odnosi na pravna, a 1.878 kontrola se odnosi na fizička lica. Od ukupno 750 kontrola izvršenih po predstavkama, u 447 kontrola kontrolisana su fizička, a u 303 slučaja pravna lica.

Kada su u pitanju kontrole po zahtjevima stranaka, 361 puta su kontrolisana fizička, a 438 puta pravna lica. Na prostoru Tuzlanskog kantona je izvršeno i 1.689 kontrolnih pregleda.
U izvještajnom periodu od ukupnog broja subjekata nadzora kontrolisanih od strane inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, 4.645 ili 63, 70% je imalo uredne nalaze i protiv istih nisu preduzimane nikakve mjere, dok je 2.310 ili 31, 70%, bilo u prekršaju.

U 338 slučajeva nije izvršen inspekcijski nadzor iz objektivnih okolnosti, kao što su neprisustvo subjekta nadzora, prestanak rada subjekta nadzora ili iz razloga što rješenja o naloženim upravnim mjerama nisu bila izvršna. Kao jedan od najvećih kvaliteta inspekcijskog nadzora Uprave jeste uspostavljanje inspekcijskog nadzora u mješovitim timovima, koji već duži period funkcionišu u punom kapacitetu.

Također, putem web stranice uspostavljen je interaktivan odnos Uprave sa okruženjem, te je omogućeno da građani mogu da postavljaju pitanja vezana za rad Uprave, kao i da prijavljuju sve radnje i postupke koje su u nadležnosti inspekcija ove Uprave.
Uopšte, rad Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove može se ocijeniti vrlo uspješnim, pogotovo ako se napravi komparacija sa rezultatima rada ostalih uprava u FBiH. Kada su u pitanju prepreke u radu Uprave, u Izvještaju se navodi da je Zakonska regulativa vrlo stimulativna za prekršioce u većini upravnih oblasti i trenutni zakoni su najveći kamen spoticanja u radu ove uprave i svih drugih uprava u Federaciji BiH.

Iz tog razloga bilo bi neophodno uključiti kompletan kapacitet domaćih stručnjaka koji bi ili donijeli novu zakonsku regulativu ili izvršili izmjene i dopune, kao i harmonizaciju postojeće zakonske regulative.
U izvještajnom periodu Uprava je uglavnom radila edukativno i preventivno što govori i broj izrečenih upravnih mjera, ali u djelu nadzora rada bez odobrenja, odnosno rada na crno izricale su se isključivo represivne mjere, tako da je u ovom periodu izrečeno 720 prekršajnih naloga u iznosu od cca 404.733 KM i 432 zabrane rada.

Samo 4, 86 % ili u 35 slučajeva subjekti nadzora su tražili sudsko oslučivanje po osnovu izrečene novčane kazne putem prekršajnog naloga, što također govori o kvaliteti rada inspektora i objektivnost izrečenih novčanih kazni. Ovakvim radom inspektori ove uprave su u 95, 14% slučajeva rasteritili rad sudova.
U izvještaju je apostrofirana nasušna potreba o osposobljavanju Direkcije za robne rezerve za preuzimanje, manipulisanje i svako drugo postupanje sa privremeno oduzetom robom, a po presudi ili rješenju nadležnih sudova.

Nakon opsežne analize i diskusije Vlada je donijela zaključke prema kojima će interresorno u sradnji sa Upravom za inspekcijske poslove raditi na izmjenama i dopunama kantonalnih zakona, kao i pripremi inicijativa za promjene federalnih propisa koji predstavljaju probleme u vršenju inspekcijskog nadzora, te sagledati mogućnosti obezbjeđivanja uslova za adekvatnu popunu neophodnih službi u skladu sa potrebama i zahtjevom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK