TUZLARIJE - BILTEN TK

29.09.2011.
19. godina ponosa
Obilježena godišnjica Drugog korpusa Armije BiH


U Bosanskom kulturnom centru danas je upriličena svečana akademija u povodu obilježavanja 19.godišnjice formiranja 2. Korpusa Armije RBiH. Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima uz smotru ratnih zastava 2. Korpusa ARBiH, veliki broj građana i zvaničnika Tuzlanskog kantona prisjetio se 29. septembra 1992. godine kada se pristupilo formiranju 2. Korpusa Armije Republike BiH.





- Korpus je formiran u vrlo teškim vremenima 1992. godine, kada su se vodile najžešće borbe za odbranu tuzlanske regije. Drugi Korpus je izrastao u najveću operativno-taktičnu jedinicu na prostorima BiH. Branili smo najveću zonu odgovornosti i imali smo najveći broj brigada. Svi smo ponosni što smo odbranili slobodnu teritoriju i borbu vodili po osnovnim principima Ženevske konvencije. Niti protiv jednog komadanta i borca iz naših redova se ne vodi nikakva optužnica, rekao je za Tuzlarije Hazim Šadić, nekadašnji komadant 2. Korpusa Armije RBiH.



Ispred Organizacionog odbora prisutnima se obratio Bajazit Jašarević, koji je naglasio da je obilježavanje ovakvih godišnjica važno zbog mlađih generacija koje tek dolaze, i da te generacije zbog svoje budućnosti trebaju poznavati historiju.

Podsjećamo, odlukom Predsjedništva 30. oktobra 1992. godine za komadanta 2. Korpusa Armije RBiH postavljen je Željko Knez, a na mjesto zamjenika Hazim Šadić. Na toj dužnosti ostao je do 12. februara 1993. godine, kada je odlukom Predsjedništva RBiH dužnost komadanta preuzeo general Hazim Šadić. 25. novembra 1994.godine dužnost komadanta Korpusa preuzima general Sead Delić, koji će tu dužnost obnašati do kraja velikosrpske agresije. Na dan formiranja 2. Korpus brojao je 49.972 borca.



Od svog osnivanja pa do kraja velikosprske agresije, 2.Korpus Armije RBiH je sačuvao multietnički sastav. U njemu su imali mjesto svi oni kojima je RBiH bila jedina i domovina u srcu. U to vrijeme, važio je za najorganizovaniji od svih korpusa Armije RBiH i branio je daleko najveću slobodnu teritoriju na prostoru države, sa linijama odbrane dužine preko 700 kilometara. U zoni odgovornosti 2. Korpusa ARBIH nije došlo do sukoba jedinica Armije i HVO-a, i sistem rukovođenja i komandovanja jedinicima je u potpunosti funkcionisao.

Od formiranja 2. Korpusa Armije RBiH do kraja rata, zbog organizacijsko- formacijskih promjena, mijenjao se broj jedinica i broj ljudi angažovanih u jedinicama, tako da je kroz jedinice ovog korpusa prošlo 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je preko 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.

U revijalnom dijelom programa nastupile su članice ansambla "Iskre", koji djeluje kao kulturno-umjetnička sekcija BKC-a, i učenici Osnovne muzičke škole iz Tuzle.




U sklopu obilježavanja 19. godišnjice 2. Korpusa Armije BiH, održane su manifestacije u svim opštinama Tuzlanskog kantona. Položeni su vijenaci i cvijeće na spomen obilježja žrtvama agresije, te borcima koji su svoje živote ugradili u odbrani Bosne i Hercegovine od velikosrpskog agresora.

S.P.