TUZLARIJE - BILTEN TK

29.09.2011.
Zakon o zaštiti i spašavanju se ne primjenjuje u privrednim društvima


O planovima zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća razgovarali su jučer predstavnici privrednih društava koji rade na ovim poslovima, nadležni u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona. Rečeno je da se Zakon o zaštiti i spašavanju ne primjenjuje u privrednim društvima u kojim postoji rizik od prirodnih i drugih nesreća, te da je po tom pitanju najteža situacija u rudnicima uglja.



"Samo od početka ove godine četiri osobe su smrtno stradale u rudnicima na području Tuzlanskog kantona i uzimajući to u obzir ne možemo biti zadovoljni situacijom u oblasti zaštite od prirodnih i drugih nesreća" stav je Željka Knežičeka, ministra industrije, energetike i rudarstva TK koji je ovom prilikom pozvao privredna društva da ozbiljnije pristupe planovima spašavanja, zaštite na radu, ali prije svega prevenciji nesreća, posebno u firmama u kojim je izražen visok stepen opasnosti po zdravlje i živote uposlenih.

Na osnovu urađenih analiza, u Kantonalnoj upravi civilne zaštite su zaključili da se u privrednim društvima, Zakon o zaštiti i spašavanju ne primjenjuje, dok se pravila koja je propisao Zakon o zaštiti od požara primjenjuju selektivno, kazao je direktor Uprave Zdenko Tadić.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Kantonalna uprava civilne zaštite TK naprave jedinstveni urnek na osnovu kojeg će privredni subjekti moći jednoobrazno pripremiti i dostaviti svoje planove i programe o zaštiti i spašavanju, a koji će biti dalje inkorporirani u općinske i kantonalni plan. Ove aktivnosti za cilj imaju ostvarivanje uvida u materijalno tehničke i ljudske potencijale kojima raspolažu privredni subjekti na području Tuzlanskog kantona, a koji bi mogli biti iskorišteni u situacijama prirodne ili druge nepogode ili nesreće koja može nastupiti kako na lokalitetu samih subjekata, tako i na drugim područjima u našem kantonu.