TUZLARIJE - BILTEN TK

27.09.2011.
Prijem u povodu obolježavanja godišnjice formiranja 2. Korpusa Armije RBiH


U okviru obilježavanja 19. godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije RBiH, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević organizovao je danas prijem za predstavnike komande II Korpusa Armije Republike BiH, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i kantonalnih boračkih saveza.



Premijer Čaušević je uputio čestitke svim pripadnicima 2. Korpusa ARBiH u povodu godišnjice Korpusa te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije.

„Do kraja 1992. godine, u najžešćim borbenim djestvima, upostavljena je čvrsta odbrana slobodne teritorije i stvoreni su uvjeti za značajniji manevar jedinica, posebno na područjima Posavine i Majevice. Bila je to snaga u koju smo s povjerenjem gledali“ riječi su premijera Čauševića.

General Šadić također je izrazio radost što se 29. septembru, Danu kada je 1992. godine formiran 2. Korpus, posvećuje dužna pažnja. „Ona nije važna zbog nas koliko je važna zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti trebaju poznavati svoju historiju, zato je između ostalog, potrebno raditi i na otvorenju stalnih muzejskih izložbi, kao i otvorenju Muzeja odbrane BiH.“ istakao je general Šadić.

I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece i liječenje, te zapošljavanje demobilisanih boraca. „Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U ovom Kantonu se dosljedno poštuju dopunska prava boračke populacije koja su definisana i Zakonom i očekujemo da će tako biti i u narednom periodu. Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi ovu državu zahvaljujući pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine“ istakli su premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i ministar za boračka pitanja Asim Aljić.

Inače, centralni dio obilježavanja 19. godišnjice 2. Korusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će upriličen u četvrtak 29. septembra, na Dan formiranja Korpusa, kada će biti položeno cvijeće na spomen obilježjima i održana svečana akademija u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK