TUZLARIJE - BILTEN TK

03.10.2011.
Tuzlanski kanton finansira odrađivanje pripravničkog staža za 50 volontera


Ugovore za prijem pedeset volontera radi stručnog osposobljavanja za samostalan rad i polaganje stručnog ispita, danas su potpisali ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović i predstavnici ustanova obrazovanja i kulture koji su aplicirali na Javni poziv Ministarstva.



Naime, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona su ove godine u Budžetu TK za 2011. godinu po prvi put planirali sredstva u iznosu od 50.000, 00 KM za finansiranje odrađivanja pripravničkog staža za 50 volontera, koji će za samostalan rad biti osposobljavani u ustanovama obrazovanja i kulture na području našeg kantona.

„Do nedavno smo imali situaciju da osobe koje su visoko obrazovanje stekle još 2001. godine do danas nisu imale priliku odraditi pripravnički staž, te se nisu mogle ni prijavljivati na konkurse za prijem u radni odnos. U okviru ovog projekta dali smo prednost upravo takvim i osobama koje se nalaze u sličnoj situaciji, da konačno budu osposobljene za samostalan rad i da im se omogući ravnopravno učešće u konkursnoj proceduri“ riječi su ministrice Avdibašić Vukadinović.



Na javni poziv prijavljeno je ukupno 325 kandidata, a na osnovu kriterija formirana je lista od 50 volontera koji će u školskoj 2011/2012. godini odraditi volonterski rad i steći uslove za polaganje stručnog ispita.

Sredstva namijenjena za finansiranje volonterskog staža planirana su za zakonom predviđena davanja za volontere, odnosno 35% najniže plaće za svakog volontera i 22, 00 KM shodno Odluci o visini doprinosa za PIO/MIO za lica osigurana u određenim okolnostima. Također, pripravnicima je na ime toplog obroka planirana isplata naknade u visini od 100, 00 KM po volonteru.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK