TUZLARIJE - BILTEN TK

14.04.2008.
MUP TK - sastanak sa šefom regionalnog ureda EUPM-a
Formirana radna grupa za izradu Zakona


Dana 11.04.2008. godine u Ministarstvu unutrašnjih poslova održan je prošireni kolegij rukovodećih ljudi ministarstva sa šefom regionalnog ureda EUPM-a g-dinom Hans-Peter Saemanom, na kome je formirana radna grupa za izradu Zakona o untrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona.

Ministar prof.dr. Sead Omerbegović je prisutne upoznao sa zaključcima sastanka održanog u Orašju sa ministrom i komesarom MUP-a Posavske županije i predstavnika EUPM-a, gdje se razgovaralo o potrebi donošenja Zakona o unutrašnjim poslovima u ova dva kantona.

Obzirom da je usvojen Zakon o policijskim službenicima TK-a, koji je preuzeo više od polovine odredaba trenutno važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima, nameće se potreba donošenja novog Zakona koji će biti usklađen sa Zakonima donesenim od strane Parlamentarne skuštine BiH.

Ovo će biti pilot projekat Zakona o unutrašnjim poslovoma u Federaciji BiH, što traži posebno zalaganje i ozbiljnost, istakao je ministar Omerbegović.

Šef Reginalnog ureda EUPM-a Tuzla, g-din Hans-Peter Saeman je izrazio svoje zadovoljstvo što će MUP TK i MUP Posavske županije biti prvi koji će raditi na donošenju ovoga zakona. Takođe je izrazio riječi pohvale rukovodećim ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na aktivnostima koje sprovode u rješavanju ovako bitnih pitanja za dobrobit građana našeg kantona.

Zaključeno je da će radna grupa na čelu sa g-dinom Hajrudinom Imširevićem u roku od trideset (30) dana izraditi radnu verziju Zakona koji će biti upućen EUPM-u na razmatranje.