TUZLARIJE - BILTEN TK

22.10.2011.
Vlada TK
Prihvaćena Informacije o stanju u oblasti prevoza putnika


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti prijevoza putnika sa posebnim osvrtom na taksi prijevoz na području Tuzlanskog kantona sa prijedlogom mjera.

Naime, u toku javne rasprave o Zakonu o cestovnom prijevozu na području TK, Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK-a je zatražila da Ministarstvo pripremi Informaciju o stanju u oblasti prijevoza putnika, sa posebnim osvrtom na taksi prijevoz na području TK-a, koja će poslužiti kao osnova za kreiranje što kvalitetnijeg zakonskog rješenja.

Prema evidenciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, na području našeg kantona u 2011. godini je registrovano ukupno 60 prevoznika koji učestvuju u linijskom i vanlinijskom putničkom prijevozu, sa ukupno 509 autobusa.
Kada su u pitanju međunarodne autobuske linije, iz Tuzlanskog kantona prema 10 zemalja zapadne Evrope, polaze 172 polaska, što je 11 % od ukupnog broja međunarodnih polazaka na nivou Federacije BiH. Od ukupnog broja polazaka više od 30% su registrirani polasci za Njemačku i dolasci iz Njemačke.

Prema evidencijama Ministarstva, na području Tuzlanskog kantona u 2011 godini. registovano je ukupno 355 taksi prevoznika sa 462 taksi vozila. Najveći broj taksi prevoznika je registrovan na području općine Tuzla i to 211 taksi prijevoznika sa 318 taksi vozila. Na područjima ostalih općina raspoređena su 144 taksi prijevoznika.

U oblasti taksi prevoza uposleno je cca 500 ljudi i ovaj vid saobraćaja zauzima značajno mjesto u oblasti prijevoza putnika, navodi se u informaciji.
Također, prema podacima od prethodnih godina primjetan je trend rasta broja legalnih taksi prevoznika, odnosno smanjenje broja nelegalnih taksi prijevoznika. Za proteklih pet godina broj taksi prevoznika na kantonu se povećao za 60%, pri čemu najveći trend rasta imaju općine Tuzla, Kalesija i Lukavac.

Veliki problem s kojim su se taksi prevoznici suočavali u prethodnom periodu je neredovno izmirivanje zakonom propisanih obaveza što je za rezultat imalo da isti rade bez odgovarajuće zakonom propisane dokumentacije od Ministarstva.

Nakon sagledavanja cjelovite situacije u oblasti prevoza putnika a naočito u oblasti taksi prevoza, ministarstvo je, kao strateški koncept rješavanja problema predložilo usvajanje Zakona o cestovnom prevozu na području Tuzlanskog kantona.

Donošenjem ovog zakona kontrolni organi će imati znatno „jači mehanizam“ za kontrolu linijskog i vanlinijskog saobraćaja te će moći na adekvatniji način sankcionisati bespravan odnosno nelegalan rad u ovoj oblasti. Pored navedenog, Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja TK-a, je u posljednja dva mjeseca pokrenulo niz inicijativa za izmjenu Federalnih Pravilnika iz oblasti saobraćaja koji su smetnja u radu prevoznicima i nadležnim organima za upravni i inspekcijski nadzor, kao i za sprječavanje nelegalnog prijevoza putnika i tereta na području TK.

Smatramo da se dosljednom i kontinuiranom aktivnošću svih navedenih institucija, uz punu kooperativnost legalnih privrednih subjekata u oblasti taksi prevoza, problemi u funkcionisanju taksi prevoza na području TK-a mogu riješiti ili svesti na najmanju moguću mjeru. Cijenimo da će se konkretni rezultati, nakon usvajanja Zakona, poduzetih od gore pomenutih institucija, moći osjetiti već u prvoj polovini 2012 godine, navodi se u Informaciji.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK