TUZLARIJE - BILTEN TK

14.04.2008.
U povodu 50 godina rada Udruženja inovatora
Premijer Mujić primio delegaciju inovatora TK


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar za obnovu, razvoj i povratak Sead Mujanović danas su primili delegaciju Udruženja inovatora Tuzlanskog kantona koju je predvodio predsjednik Udruženja Kemal Mujkić.



Na početku susreta premijer Mujić čestitao je inovatorima 50 godina rada. Naime, Udruženje inovatora TK osnovano je 1957. godine, jedno je od rijetkih Udruženja koje djeluje u kontinuiteu sve ove godine. Povodom ovog jubileja nedavno je održana i svečana Skupština na kojoj je izabrano i novo rukovodstvo.

Sekretar Udruženja inovatora TK Ismet Omerčehajić uppoznao je premijera Mujića sa trenutnom situacijom u kojoj se nalaze inovatori te je napravio paralelu sa stanjem u oblasti inovatorstva koje je bilo prije rata, kada je bilo kudikamo drugačije, kada su za inovatore odvajali sredstva u preduzećima, rad je bio normatntivno organizovan i regulisan. Naročito su bili uspješni u inovacijama u oblasti hemijske industrije i rudarstva. Uspješne inovacije imali su i u toku i nakon rata kada su se uglavnom bazirali na polje ekologije.

Premijer Mujić, koji je nekada i sam bio inovator, kazao je danas da razumije probleme s kojima se inovatori susreću, da je to oblast koja iziskuje potrebna stredstva za rad i treba joj pomagati.

Inovatori su premijera informisali da će na Sajmu inovacija koji će se održati u Osjeku, naši inovatori iskoristoiti priliku da prezentiraju i Tuzlanski kanton. Trenutno u saradnji sa RGGF-om rade na uklanjanju ulja iz jezera Modrac pomoću specijalnog broda čistaća kojeg su patentirali.

Za svoj rad inovatori moraju imaju podršku svih nivoa vlasti. U tom smislu predsjednik Udruženja Kemal Mujkić, zahvalio se premijeru Mujiću rekavši da su inovatori od Vlade TK uvijek imali podršku. Zakonski nije adekvatno regulisana oblast inovatorstva te dolazi do određenih poteškoća koje će zajednički nastojati ispraviti jer ulaganje u inovatorstvo je ekonomski opravdano.

Ministar Mujanović je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvo za obnovu, razvoj i povratak, u Budžetu za 2008. godinu planiralo 40 000 KM, a da će nastojati da iduće godine ta suma bude veća.

S.M.