TUZLARIJE - BILTEN TK

21.10.2011.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK
Narednih 60 dana pojačana kontrola pijaca

U skladu sa Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, tržišno-turistički inspektori i inspektori za radne odnose će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu pijaca na području Tuzlanskog kantona.
Od strane inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kontrolisane će biti sve pijace na području Tuzlanskog kantona, s tim da će pijace u Tuzli biti kontrolisane u mješovitim timovima tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a i komunalne i tržišne inspekcije općine Tuzla.
Prilikom inspekcijske kontrole inspektori će od subjekta nadzora-vlasnika pijaca tražiti na uvid:

-Rješenje o upisu u sudski registar,
- Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova za obavljanje djelatnosti,
-Utvrđen tržni red.
Subjektima nadzora koji ne budu posjedovali Rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uslova za obavljanje djelatnosti bit će izdato Rješenje o zabrani rada i izreći će se novčana kazna putem prekršajnog naloga u iznosu od 3.000 - 15.000 KM za pravno lice (član 63. stav 1. tačka e. Zakona o unutrašnjoj trgovini „Sl. novine FBiH“ broj 40/2010) i novčanom kaznom od 400 – 2.000 KM odgovornom licu u pravnom licu (član 63. stav 2).

Novčana kazna za fizičko lice zbog neposjedovanja rješenja za ispunjavanje minimalno tehničkih uslova je od 500 - 1.500 KM, (član 63. stav 3).
Subjektima nadzora koji ne budu utvrdili tržni red ili se ne budu pridržavali utvrđenog tržnog reda, izreći će se novčana kazna putem prekršajnog naloga u iznosu od 1.000 - 8.000 KM za pravno lice i 200 – 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, a u skladu sa članom 65. stav 1. tačka e. i stav 2. Zakona o unutrašnjoj trgovini („Sl. novine FBiH“ broj 40/2010).

- Trgovac fizičko lice bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300 - 900 KM, a u skladu sa članom 65. stav 3. Zakona o unutrašnjoj trgovini.
Takođe, svim pravnim licima koja ne postupe u skladu sa naloženim upravnim mjerama izriče se novčana kazna u iznosu od 2.000 – 10.000 KM, a dogovornom licu u pravnom licu od 500 – 2.000 KM, u skladu sa članom 181. Zakona o inspekcijama tuzlanskog kantona („Sl. novine TK“, broj 08/08).

Gore pomenuti pojačani nadzor vršit će se u kontinuitetu narednih 60 dana. Posebna pažnja prilikom inspekcijskih kontrola bit će posvećena pridržavanju tržnog pijačnog reda, te kontrola izdavanja – zakupa tezge licima koja nemaju odobrenje za rad.
Ovo saopštenje, svi organizatori pijaca trebaju da dožive kao edukativno-preventivno djelovanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, nakon čega će inspektori na terenu djelovati isključivo represivno protiv svih prekršilaca koji se ne budu pridržavali ovog upozorenja.

Direktor
mr.sc. Besim Duraković, dipl.oec.