TUZLARIJE - BILTEN TK

05.11.2011.
Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK
U proteklih šest mjeseci na putevima TK smrtno stradalo 16 osoba


Na području Tuzlanskog kantona u toku pvih šest mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 3.414 krivičnih djela, što je za 1.045 krivičnih djela ili 44, 11% više u odnosu na isti period prošle godine.



Istovremeno procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 52, 05%, navodi se u usvojenoj Informaciji o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci ove godine. Tokom izvještajnog perioda ostvaren je niži procenat otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu u odnosu na isti period prethodne godine i isti iznosi 35, 75%.

Ako se analiziraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti znatno povećanje broja teških krađa, kao i određeno povećanje teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa, napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, nasilničkog ponašanja, i dr., dok je uočeno smanjenje broja ugrožavanja javnog prometa, zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, razbojništva, krivotvorenje isprave, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i dr.

Analizirajući problematiku maloljetničke delikvencije uočeno je smanjenje broja krivičnih djela izvršenih od strane maloljetnih lica, kao i ukupan broj maloljetnih lica - učinilaca krivičnih djela.
Kada se radi o javnom redu i miru, može se konstatovati da je stanje sigurnosti u ovoj oblasti neznatno bolje u odnosu na isti period prethodne godine.

Dokumentujući navedene događaje u kojima je došlo do narušavanja javnog reda i mira službenici policije su evidentirali 1.395 prekršaja, što je u odnosu na isti period 2010. godine manje za 44 prekršaja ili 3, 1%. Ohrabrujuća je činjenica, da analiza strukture prekršaja ukazuje da u manjoj mjeri postoji smanjenje broja težih prekršaja, kao što su tuča, naročito drsko ponašanje, prekršaji neovlaštene upotrebe oružja, te prosijačenja. U istom periodu došlo je i do porasta prekršaja odbijanja naređenja i omalovažavanja policijskih službenika i prekršaja po odlukama općinskih vijeća.

Analizom prezentiranih pokazatelja stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima Tuzlanskog kantona u periodu januar- juni 2011. godine može se zaključiti da je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano ukupno 2.397 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na isti period 2010. godine više za 28 saobraćajnih nezgoda ili 1, 2%.

Također, vrlo zabrinjavajući je podatak da je u prvih 6 mjeseci ove godine na putevima u našem kantonu smrtno stradalo 16 osoba, što je za 5 osoba više nego u istom periodu prošle godine. Osnovni razlog za ovakvo stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja je povećanje ukupnog broja učesnika u saobraćaju, posebno kada se ima u vidu broj motornih vozila, kako domaćih tako i sa inostranim registarskim tablicama. Pored velikog broja učesnika u saobraćaju, na stanje bezbjednosti saobraćaja znatno utiče stanje i opremljenost puteva na području našeg Kantona, koji ne odgovaraju savremenim zahtjevima i iskazanim potrebama, kao i nedovoljno i neadekvatno učešće i angažovanje drugih relevantnih subjekata na svim nivoima vlasti, u čijoj nadležnosti su poslovi i zadaci koji se odnose na oblast bezbjednost saobraćaja.

Također u Informaciji je predložen i niz mjera i aktivnosti čijim će se provođenjem nastojati prvenstveno zaustaviti trend porasta broja učinjenih krivičnih djela, a cjelokupna sigurnosna situacija učiniti što je moguće povoljnijom.

Vlada je dala punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u aktivnostima na utvrđivanju stvarnog činjeničnog stanja u svim oblastima za koje je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a posebno iz oblasti kriminaliteta, jer se samo realnim sagledavanjem svih faktora koji utiču na stanje sigurnosti mogu donijeti kvalitetni strateški planovi svih struktura u sistemu sigurnosti Tuzlanskog kantona.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK