TUZLARIJE - BILTEN TK

16.04.2008.
Vanredna sjednica Vlade TK
Utvrđene dodatne hitne mjere za suzbijanje bruceloze


Vlada Tuzlanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici usvojila Informaciju o brucelozi na području Tuzlanskog kantona i uputila je Skupštini Tuzlanskog kantona koja će danas također raspravljati o brucelozi. Do 14.4.2008. godine u Tuzlanskom kantonu ispitano je ukupno 10 977 ovaca i koza u Veterinarskom zavodu Tuzlanskog kantona. Po Rose-Bengal testu 820 ispitanih grla bilo je pozitivno na brucelozu, a prema pristiglim nalazima sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo metodom RVK potvrđeno je 653 pozitivna grla.

Prema podacima Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla u periodu 1.1.- 4.4.2008. godine 24 osobe su oboljele od bruceloze, od čega su 22 osobe hospitalizirane, a u 2 slučaja su oboljeli ambulantno liječeni.

Vlada je danas razmatrala rezultate mjera koje je Vlada utvrdila na vanrednoj sjednici 4.4.2008. godine. Kako prema ocjeni resornih ministarstava te mjere nisu bile dovoljne i kako je u međuvremenu došlo do pogoršanja epidemiološke situacije danas su usvojene i dodatne mjere. Uz 23 mjere koje su u skladu sa posljednjom Naredbom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdatom u cilju suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze te poštivanja uslova nomadske ispaše Vlada je utvrdila i 4 hitne mjere.

To su:
1. Obustavljanje objavljenog postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju Programa mjera zdravstvene zaštite životinja za 2008. godinu
2. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK će ugovore o vršenju usluga za realizaciju Programa mjera zdravstvene zaštite životinja za 2008. godinu povjeriti veterinarskim stanicama sa područja TK putem hitnog pregovaračkog postupka.
3. Načelnici općina i općinska vijeća zaduženi su da odmah obezbijede lokacije za stočna groblja
4. Veterinarske stanice su zadužene da u roku od 3 dana od donošenja rješenja kantonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva neškodljivo uklone seropozitivna grla.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona