TUZLARIJE - BILTEN TK

28.10.2011.
Ambasador Republike Slovenije posjetio premijera Tuzlanskog kantona


U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Andrej Grasselli posjetio je jučer premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.



Između ostalog, razgovarano je o značaju saradnje u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, standardizaciji proizvodnog procesa i proizvoda, s posebnim akcentom na plasman proizvoda na inostrana tržišta. Kako je istaknuto, jedan od ciljeva Vlade Tuzlanskog kantona jeste unaprijediti stanje u poljoprivredi i institucionalizirati proizvodnju, te je podići na jedan viši nivo.

Kako je istakao ambasador Grasselli, Slovenija je, kao značajan investitor u BiH, voljna da kroz razne projekte i međuregionalnu saradnju pruži svoju pomoć, prenese određena iskustva i asistira u procesu tranzicije u BiH. „Između nas i Bosanaca i Hercegovaca postoji jedna pozitivna, prijateljska klima i siguran sam da sva pitanja koja se budu postavila pred nas mi ih možemo riješiti na obostrano ztadovoljstvo“ istakao je Ambasador.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je akcentirao uspješnu dosadašnju saradnju na raznim projektima koje Tuzlanski kanton i institucije sa područja Tuzlanskog kantona imaju sa institucijama iz Slovenije. Prvenstveno to se odnosi na univerzitete i institute u Mariboru i Ljubljani, te razvojnom agencijom u Mariboru sa kojom se radi na određenim projektima za koje bi se finansijska sredstva mogla obezbijediti i iz nekih fondova Europske unije.

Osim Ambasadora u ime Ambasade Republike Slovenije sastanku je prisustvovao Gregor Presker, Savjetnik u Ambasadi Republike Slovenije u BiH, a u ime Vlade Tuzlanskog kantona na sastanku su bili savjetnici Premijera Tuzlanskog kantona Jasna Hivziefendić i Igor Rajner.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK