TUZLARIJE - BILTEN TK

28.10.2011.
Delegacija Vlade TK posjetila UNIS TOK u Kalesiji

Delegacija Vlade TK predvođena premijerom Seadom Čauševićem posjetila je jučer kompaniju UNIS TOK u Kalesiji. Tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava UNIS TOK Kalesija osnovana je 1984. godine, u okviru sistema UNIS Sarajevo i već u prvim godinama rada afirmisala se kao vodeći proizvođač odbojno-vlačnih naprava na području jugoistočne Evrope.




Nakon poslijeratne obnove kompanija je privatizirana i danas upošljava oko 120 radnika. UNIS TOK se prilagodio zahtjevima evropskog i svjetskog tržišta i danas je poznat kao proizvođač koji je pred najzahtjevnijim kupcima dokazao kvalitet, sposobnost i pouzdanost, te dugoročnim poslovnim aranžmanima obezbijedio svoje mjesto među dobavljačima za svjetsku automobilsku industriju, istaknuto je na sastanku.

Proizvodi UNIS TOK-a izvoze se u Austriju, Njemačku, Srbiju i Crnu Goru, Francusku, Mađarsku, Iran, Egipat, Hrvatsku, a ključne karakteristike poslovne politike su stalna ulaganja u cilju podizanja proizvodnih mogućnosti na još veći nivo, te kvalitet proizvoda i zadovoljstvo kupca kao cilj i mjera uspjeha poslodavca i svih zaposlenih istakli su Džafić Sead, vlasnik i Mensur Hukić Direktor Kompanije.

Proizvodi UNIS TOK-a primjenjuju se u najzahtjevnijim mašinskim sklopovima, u prvoj ugradnji za autoindustriju i željeznicu, po izuzetno visokim standardima osiguranja kvaliteta. Sistem kvaliteta uspostavljen je po standardu ISO 9001:2000, a izvršena je i verifikacija po standardu VDA 6.1., obzirom da se najveći dio proizvodnje realizuje za kupce iz koncerna SCHAEFFLER - FAG-LUK-INA, kod čije je članice FAG Austrija UNIS TOK i zvanično u statusu "A" dobavljača.

Premijer Čaušević je istakao da je glavni cilj posjeta uspješnim kompanijama sa područja našeg kantona detaljno informisanje o potrebama privrede i modalitetima na koje bi se moglo olakšati poslovanje i razvoj privrednih subjekata. „Vlada želi u narednom periodu snažnije raditi na stvaranju ambijenta koji će privredi otvoriti prostor za djelovanje i dalji razvoj, a time i otvaranje novih radnih mjesta“ rekao je premijer Čaušević ističući da Vlada već intenzivno putem novoformiranog Ministarstva za razvoj i poduzetništvo radi na pronalaženju modaliteta i poticajnih mjera kako bi uspješne firme u Vladi prepoznale partnera s kojim će zajednički raditi na daljem razvoju i otvaranju novih radnih mjesta.

Tokom sustreta rečeno je i da privatni poduzetnici mogu računati na podršku kantonalne Vlade, što će omogućiti Zakon o podsticajima privrednim društvima čija je izrada u toku.
Osim Premijera delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su ministar industrije, energetike i rudarstva prof. dr. Željko Knežiček i savjetnik Premijera Tuzlanskog kantona Igor Rajner.