TUZLARIJE - BILTEN TK

27.10.2011.
Pomoć javnim preduzećima i privrednim društvima


Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku o izmjenama Programa raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima. Ukupno planirana sredstva ovim programom ostaju nepromijenjena i iznose 3.500.000 KM.

Za pomoć privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne nadležnosti koja u održavanju tekuće likvidnosti nisu u mogućnosti da plaćaju zdravstveno osiguranje predviđena su sredstva u visini do 45.780 KM. Za intervencije privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne oblasti, kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti predviđena je visina sredstava do 900.000 KM, a sredstva u visini do 800.000 KM planirana su kao učešće u realizaciji Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla što će se realizovati putem Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, a u vezi je sa izmirenjem obaveza doprinosa za PIO/MIO za zaposlenike koji su stekli uslove za penzionisanje u privrednim društvima, iz resorne oblasti, sa većinskim državnim kapitalom.

Za realizaciju prijedloga mjera proisteklog iz Izvještaja Ekspertnog tima formiranog za izradu analize o stanju u Fabrici obuće D.D. „Aida“ Tuzla predviđena su sredstva u visini do 1.104.220 KM. Intervencije privrednim društvima za sprovođenje predstečajnog postupka za društva nad kojima je pokrenut stečajni postupak, a ista nisu u mogućnosti da plate troškove po sudskom Rješenju planirane su u visini sredstava do 50.000 KM. Sredstva namijenjena za hitne intervencije u slučaju, havarije industrijskog postrojenja, elementarnih nepogoda koje su prouzrokovale veću materijalnu štetu i drugim slučajevima za koje Ministarstvo procijeni da treba hitno djelovat planirana su u visini do 200.000 KM. Za podsticaj novih investicija i razvoja u privrednim društvima iz nadležnosti resornog ministarstva Programom je predviđeno do 400.000 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK