TUZLARIJE - BILTEN TK

17.04.2008.
Zavod za javno zdravstvo TK
Osam izvorišta vode u TK-u neispravno za upotrebu

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona objavio je jučer rezultate analize vode na 15 izvorišta u ovom kantonu i osam uzoraka životnih namirnica.

U 10 općina Tuzlanskog kantona rezultati su pokazali da čak na osam izvorišta voda nije za upotrebu.

Analiza hrane pokazala je prisustvo ešerihije koli u jednom prodajnom objektu u Čeliću.

Ostali rezultati analize hrane u Čeliću, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Lukavcu i Tuzli pokazali su bakteriološku ispravnost.

Analiza izvorišta u Tuzli pokazala je da je za piće voda s javnog izvora Majdan Modrac. Neispravna voda, prvenstveno zbog prisustva bakterija, je voda na izvorištu Palavrićka u naselju Ševar Kiseljak, kapitalni izvor Grabovac u Donjim Pascima i javna česma Orašje.

Ranijom analizom pet izvorišta u Tuzli, rađenom proteklog mjeseca, ustanovljeno je da su vode na izvorištima Slavinovići i Ječmište u Miladijama bakteriološki neispravne, odnosno da nisu za piće.

Bakteriološki i hemijski ispravna voda ustanovljena je na izvorištima Plane, Šićki Brod i izvor Lipa u naselju Mosnik. Rezultati analiza proslijeđeni su sanitarnim inspektorima u čijoj je nadležnosti otklanjanje uzroka onečišćenja voda.

Analizom je otkriveno prisustvo ešerihije koli u sirovoj pljeskavici u prodajnom objektu Sajto u Čeliću. Bakteriološki ispravni su bili sendviči u OŠ u Čeliću, pireu u obdaništu Srebrenik, pečeni hamburgeri u objektu Regina- Gradina u Tuzli.

Ispravni su bili keksi, kafa, menprom hrenovke i gotova hrana kontrolirani u trgovinama u Kalesiji, Kladnju i Lukavcu.

(FENA)