TUZLARIJE - BILTEN TK

11.11.2011.
Ministri posjetili kompaniju Riva u Tuzli


S ciljem prikupljanja ideja i sugestija kako i kojim mjerama Vlada Tuzlanskog kantona može pomoći bržem i snažnijem razvoju privrede na području našeg kantona, ministrica za razvoj i poduzetništvo Dijana Bilanović i ministar trgovine turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Aziz Čačković, posjetili su jučer tuzlansku kompaniju Riva d.o.o.



Kako je istaknuto na sastanku sa vlasnikom i direktorom kompanije Abudulahom Avdagićem, Riva je porodična kompanija koja je od svog osnivanja do danas prilično razvila kako obim, tako i intenzitet svog poslovanja. Tržište koje Riva trenutno pokriva broji blizu 4000 prodajnih mjesta, čime je uposleno oko 400 radnika.

- Osim trenutnih aktivnosti i zastupništava Riva je u pregovorima za preuzimanje još nekih predstavništava, a što očekujemo da će dovesti do znatnog porasta ukupnog prometa, a time i potrebe za povećanjem broja radnih mejsta riječi su direktora Avdagića.

Razgovarajući o planovima za budući razvoj direktor Avdagić je sa saradnicima posebno akcentirao planove širenja i pozicioniranja Rive kao regionalnog logističkog centra. S tim u vezi, u javno – privatnom partnerstvu sa Željeznicama Federacije BiH u planu je izgradnja kontejnerskog carinskog terminala na lokalitetu Bosanske poljane, kao i saradnja sa NSC-om, jednom od vodećih kompanija u području brodskog prijevoza i distribucije robe.



Ovoj ideji doprinose i aktivnosti koje je Vlada Tuzlanskog kantona već pokrenula u smislu organizacije tuzlanskog aerodroma kao regionalnog kargo centra. Na taj način zaokružila bi se ponuda modaliteta dostribucije robe, a Tuzla bi se mogla pozicionirati kao vodeća „suha luka“ u regionu.

Ministri Bilanović i Čačković su izrazili zadovoljstvo prezentiranim aktivnostima i planovima za budućnost.

- Ministri moraju biti u službi privrede i njenog energičnijeg razvoja, a ovakve firme vraćaju optimizam i vjeru da imamo kapacitete, resurse i potencijal za svjetliju budućnost, rekao je ministar Čačković i dodao da je jučerašnja posjeta potvrdila prioritete koje je sebi postavila Vlada Tuzlanskog kantona.

Na kraju sastanka ministrica Bilanović je predstavnike kompanije Riva pozvala da učestvuju na okruglom stolu na temu reforme propisa koji se odnose na poslovni ambijent, a koji će krajem mjeseca novembra organizirati Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje