TUZLARIJE - BILTEN TK

10.11.2011.
Novoimenovani šef misije OSCE-a u BiH posjetio Tuzlanski kanton i Općinu Tuzla


Zadovoljan dosadašnjom saradnjom koju Vlada Tuzlanskog kantona i Općina Tuzla imaju sa predstavnicima OSCE-a i podrškom koju pružaju provedbi projekata ove međunarodne organizacije, ambasador Fletcher M. Burton, novoimenovani šef misije OSCE-a u BiH, sa saradnicima je jučer posjetio premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.



Tema razgovora između ambasadora Fletchera i saradnika s jedne strane, te premijera Čauševića i načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića s druge strane, bile su aktualna situacija na području Tuzlanskog kantona, te provedba budućih programa OSCE-a u našem kantonu i Općini Tuzla.

Premijer Čaušević je upoznao ambasadora Fletcher-a sa aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona i prioritetima koji su postavljeni u radu Vlade, ali i naslijeđenim, akumuliranim deficitom u Budžetu Kantona, što predstavlja objektivnu prepreku bržoj i konkretnijoj realizaciji planiranih aktivnosti.

Kada su u pitanju budući projekti i zajedničke aktivnosti, akcenat je stavljen na razvoj socijalne zaštite, te reformu u oblastima obrazovanja i sistemu pravosuđa.

Predstavnici OSCE-a su istakli da u okviru trenutno postojećih projekata koje ova organizacija provodi, postoji prostor za pružanje podrške nekim od aktivnosti koje su predstavljene kao prioriteti u radu Vlade i Općine.

Također, na sastanku je naglašena potreba snažnijeg angažmana u borbi protiv korupcije u svakom njenom obliku. OSCE je stoga pozdravio aktivnosti koje Vlada Tuzlanskog kantona već poduzima po ovom pitanju. Na kraju susreta premijer Čaušević i ambasador Fletcher su izrazili očekivanje da će se izuzetno dobra saradnja, koju su u proteklom periodu imali Vlada Tuzlanskog kantona i OSCE, biti nastavljena i u budućem periodu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje