TUZLARIJE - BILTEN TK

17.11.2011.
Na području TK radi 130 obrazovnih institucija


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2010/2011. godini. Kako se navodi u Informaciji na području Tuzlanskog kantona radi 130 javnih ustanova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koje pohađa 68.899 učenika/djece.



U školskoj 2010/2011. godini u cilju stvaranja boljih uveta rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Ministarstvo je radilo na pripremi i donošenju 29 zakonskih i podzakonskih akata, kao i donošenja 21 nastavnog plana i programa ili izmjena i dopuna programa.

Na području Tuzlanskog kantona u 9 općina radi 10 predškolskih ustanova sa ukupno 1.842 djece različitog uzrasta koja su uključena u odgojno-obrazovni proces, što je cca 9%. U odnosu na broj djece koja su obuhvaćena predškolskim obrazovanjem može se konstatovati da su uvjeti za rad predškolskih ustanova optimalni (prostor, oporema didaktički materijal), a u narednom periodu za realizaciju Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja pred polazak u osnovnu školu bit će potrebno angažovati određen broj odgajatelja.

U općinama Čelić, Kalesija, Sapna i Teočak nema predškolskih ustanova što predstavlja ograničavajući faktor za obuhvat većeg broja djece predškolskim obrazovanjem.
Na području Tuzlanskog kantona trenutno radi 89 osnovnih škola, a redovno osnovno obrazovanje realizira se u 220 objekata.

U svim općinama Tuzlanskog kantona u odnosu na prošlu školsku godinu došlo do smanjenja broja učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje, i to za 3.366 učenika. Ako se posmatraju podaci u posljednjih 12 školskih godina može se konstatovati da je zabilježen veliki trend opadanja broja učenika. Školske 2010/11. broj učenika u redovnim osnovnim školama iznosi je 45.609 što je za 22.146 učenika manje u odnosu na školsku 1998/1999. godinu.

Smanjenjem broja učenika koji pohađaju osnovnu školu u školskoj 2010/2011. godini došlo je i do pada prosječnog broja učenika u odjeljenju, tako je na nivou Kantona u školskoj 2010/11. godini prosječan broj učenika u odjeljenju 22, 69.
U školskoj 2010/11. godini 12 osnovnih redovnih škola ima prosječan broj učenika ispod 20, što je ispod minimalnog broja učenika definisanog Pedagoškim standardima i općim normativima za osnovni odgoj i obrazovanje, a samo 6 škola ima prosječan broj učenika u odjeljenju iznad 26 - što je optimalan broj učenika u odjeljenju.

Kako bi se uradila racionalizacija mreže osnovnih škola na području Kantona imenovana je komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja i izradu elaborata.
Za sufinansiranje prijevoza 4.523 učenika osnovnih škola, koji od kuće do najbliže škole putuju 4 kilometra i više, u Budžetu TK realizirana su sredstva cca 1.558.000, 00 KM.

Stanje školskih objekata u odnosu na prethodnu školsku godinu nije se znatno promijenilo, jer su finansijska ulaganja u 2010. i 2011. budžetskoj godini za rekonstrukcije i adaptacije u školskim objektima bila simboločna. Ipak, opremljenost škola općim nastavnim sredstvima u prethodnom periodu znatno je poboljšana, tako da trenutno zadovoljava Pedagoške standarde i normative školske opreme.

Kada je u pitanju srednje obrazovanje, na području trinaest općina Tuzlanskog kantona radiukupno 35 srednjih škola, i to 33 kao javne ustanove i dvije srednje škole privatnog karaktera. U 33 javne srednje škole u školskoj 2010/2011. godini nastavu je pohađalo 21.654 učenika raspoređenih u 820 odjeljenja. Prosječan broj učenika u odjeljenju je 26, 41 i kreće se u okviru optimalnog broja prema Pedagoškim standardima. Broj učenika u srednjim školama u školskoj 2010/2011. godini veći je za 792 učenika u odnosu na prošlu šklosku godinu, kada je srednje obrazovanje pohađalo 20.862 učenka. Od februara 2011. godine Pedagoški zavod Tuzla i Ministarstvo su proveli neophodne aktivnosti za realizaciju ekstrerne mature za učenike opće gimnazije, tako da je u školskoj 2010/2011. godini eksterna matura je organizirana za 966 maturanta.

Kada je u pitanju stanje objekata, može se konstatovati da i dalje postoji potreba za ulaganjima u rekonstrukcije i adaptacije i to po prioritetima mokrih čvorova, krovova, oluka, stolarije, podova, centralnog grijanja i elektroinstalacije, navodi se u informaciji. Kako bi se osigurali povoljniji uvjeti za realizaciju nastavnog procesa, kao i ostvarili sigurniji i humaniji uvjeti rada srednjih škola uz bolje higijensko okruženje za boravak učenika realizirana su određena finansijska sredstva iz Budžeta Tuzlanskog kantona u 2010. i 2011. godini, kao i sredstva ostvarena aplikacijama škola na Javne pozive prvenstveno Federalnog ministarstva obrazovanja inauke i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Uložena sredstva svakako daju pozitivne rezultate i doprinose boljim uvjetima rada srednjih škola.
Tradicionalno i ove godine je u organizaciji Ministarstva i Pedagoškog zavoda održana osma manifestacija “Promocija učenika generacije osnovnih i srednjih škola”. Manifestacija je održana u Bosanskom kulturnom centru, a Ministarstvo je obezbjedilo sredstva za jednokratne stipendije za 125 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na nivou škole proglašeni učenikom generacije.
Konkretan prijedlog mijera sa planom realizacije za osnovno i srednje obrazovanje i odgoj donijet će se nakon usvajanja Elaborata o organizacionom umrežavanju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona.