TUZLARIJE - BILTEN TK

17.04.2008.
Konstituisano Ekonomsko – socijalno vijeće za područje TK


Održana je konstituirajuća sjednica Ekonomsko – socijalnog vijeća za područje Tuzlanskog kantona. Kao socijalni partneri za vođenje tripartitnog socijalnog dijaloga u vijeću participiraju predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Savez samostalnih sindikata i Udruženje poslodavaca TK.



Prema Sporazumu o osnivanju koji su predstavnici ovih institucija potpisali krajem mjeseca oktobra prošle godine svoje djelovanje Vijeće zasniva na principima vođenja socijalnog dijaloga kao sistema za rješavanje odnosa između socijalnih partnera i sredstava za postizanje ravnoteže između tržišne ekonomije i socijalne pravde, poštivanja nezavisnosti i autonomije socijalnih partnera u njihovom radu i organiziranju, obezbjeđivanja slobodnog pristupa informacijama i dokumentaciji značajnoj za pitanja o kojima odlučuje Vijeće, kao i poštivanje i provođenje odluka i zaključaka Vijeća.

Na jučerašnjoj sjednici na funkciju predsjednika imenovan je predstavnik sindikata Muhamed Hadžić, dok je na mjesto zamjenika predsjednika imenovan Mirsad Novalić, predstavnik udruženja poslodavaca. Prisutni su se složili da na funkciju predsjednika vijeća kandidati budu birani po principu rotacije, na period od jedne kalendarske godine.

„Očekujemo da ćemo kroz djelovanje Vijeća, zajedno sa Sindikatom i Vladom TK postići bolje rezultate kada je u pitanju smanjivanja stope nezaposlenosti, rada „na crno“ i sve ono što poslodavci očekuju kada je u pitanju poslovanje. Tu prije svega mislim na stvaranje posvoljnije poslovno – ekonomske situacije na području našeg kantona“ – Izjavio je Mirsad Novalić, zamjenik predsjednika Vijeća.

Svoje slaganje, kao i težnju ka veoma sličnim ciljevima iskazao je i Muhamed Hadžić:

„Sindikat na socijalno ekonomsko vijeće gleda s aspekta harmonizacije odnosa između ove tri strane zastupljene u Vijeću. Ovo je prilika da za isti sto sjednemo Vlada TK, poslodavci i sindikat i da u cilju bolje i većeg zapošljavanja, kao i uopšte stvaranja boljeg ambijenta, analiziramo te odnose."

Inicijativa za formiranje ovog vijeća potekla je od Ministarstva za rad i socijalnu politiku koje je i predložili Vladi TK potpisivanje jednog ovakvog sporazuma.

„Ja sam optimista kada je u pitanju rad ovog Socijalno – ekonomskog vijeća, što je pokazuje i odgovornost članova iskazana na današnjoj sjednici.“ – istakao je Faruk Vikalo, Ministar za rad i socijalnu politiku.

Ispred Vlade TK pored ministra Vikala, članovi vijeća su Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Zoran Milić i dr. Mustafa Burgić, savjetnik premijera za privredu. Ispred sindikata članovi vijeća su Muhamed Hadžić, Azra Gazibegović i Muharem Hadžić, dok delegaciju Udruženja poslodavaca čine Miralem Jahić, Vinko Ćuro i Mirsad Novalić.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.