TUZLARIJE - BILTEN TK

17.11.2011.
Aktueliziran problem klizišta
Područje Tuzlanskog kantona najugroženije


Okrugli sto o temi ´´Prevencija, monitoring i interventna sanacija klizišta“ u organizaciji ´´Rudarskog instituta´´ d.o.o. Tuzla i ´´Geoworks´´ d.o.o. Tuzla održan je u Hotelu Tuzla.



U radu okruglog stola učešće su uzeli eminentni stručnjaci iz regiona koji se bave problematikom istraživanja i saniranja klizišta.

Prema riječima, Jasmina Isabegovića, geologa na Rudarskom institutu u Tuzli, pojava klizišta su globalni problem i ujedno jedan od najraširenijih geoloških hazarda.



“Klizišta utiču na mnoge živote širom planete i izazivaju nesagledive posljedice. Procjenjuje se da svake godine klizišta izazovu i ogromne novčane štete. Tim povodom organizovali smo današnji okrugli sto, u nadi da ćemo unaprijediti naučnu misao u Bosni i Hercegovini. Razmjenit ćemo iskustva i sagledati nove tehnologije koje se primjenjuju u ovoj oblasti. Obzirom da je Tuzlanski kanton jedan od najugroženijih kada su u pitanju klizišta, za nadati se da će institucije prepoznati ovaj skup i da će u budućnosti prerasti u tradiciju", istakao je Isabegović.

Razmjere problema koje klizišta prave na području opštine Tuzla i Tuzlanskog kantona daju nam za pravo da pokušamo biti lideri kako u prepoznavanju i pravilnom artikulisanju tih problema tako i u njihovom izučavanju, praćenju i sanaciji, rekao je Amer Džindo, direktor “Geoworks-a”.



"Ovakve aktivnosti promovišu naš grad kao lidera u prepoznavanju ozbiljnosti i opasnosti koje klizišta nose sa sobom, posebno u posljednje vrijema kada osim materijalnih šteta imamo i nenadnoknadive gubitke ljudskih života. Možda je vrijema da se ovoj problematici posveti pripadajuća pažnja, a ovaj skup je samo mali korak ka tom cilju”, dodao je Džindo.

Područje Tuzlanskog kantona i opštine Tuzla spadaju u najugroženije oblasti kada su u pitanju klizišta, mišljenja je Miralem Mulać, doktor tehničkih nauka iz oblasti geologije.



“Na sastanku ćemo donijeti smjernice za dalje aktivnosti koje će doprinijeti prevenciji klizišta. U 2010.godini smo na području grada Tuzle imali čak tri puta proglašeno stanje elementarne nepogode. Prema procjenama, klizišta su nanijela štetu od 35 miliona konvertibilnih maraka", rekao je Mulać, koji je na skupu govorio o temi “Stanje klizišta na Tuzlanskom kantonu”.

Zadovoljni smo odzivom učesnika i u budućnosti očekujemo da se ovoj temi pokloni više pažnje, kaže Eldar Pirić, direktor Rudarskog instituta Tuzla.



"Sama činjenica da u Federaciji BiH imamo registrovano 5000 klizišta, na Tuzlanskom kantonu 2320, u opštini Tuzla 1000, dovoljno govori koliko je ova tema značajna. Poslije katastrofalne nesreće u Crvenim Njivama, odlučili smo da organizujemo ovaj skup, za koji se nadam da će se održavati svake godine", istakao je Pirić.

Kako je i najavljeno, na skupu je prezentirano i 19 stručnih radova.

S.P.