TUZLARIJE - BILTEN TK

21.11.2011.
Promovisani najbolji učenici osnovnih i srednjih škola


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona upriličili su promociju najboljih učenika osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, koji su u školskoj 2010/11. godini postigli zapažene rezultate na kantonalnim, federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima.



Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Nađa Avdibašić-Vukadinović, napomenula je da je ova manifestacija finalizacija svega onoga što je sa učenicima urađeno u toku školske 2010/11. godine. “Učenici su se takmičili iz predmeta biologija, hemija, fizika, matematika, njemački i engleski jezik, kao i iz sfere muzičkog i informatičkog stvaralaštva. Ukupno 171 učenik je dobio priznanje i novčanu nagradu. U ovom projektu učestvovalo je blizu 11.000 učenika iz osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, a iz Budžeta TK za nagrade su izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 17.200 KM.”, kazala je Vukadinović.



Dženan Lapandić, učenik trećeg razreda Gimnazije “Meša Selimović”, ostvario ja zapažene rezultate na takmičenjima iz predmeta fizika.



- Prošle godine sam učestvovao na kantonalnom takmičenju iz fizike gdje sam osvojio prvo mjesto, dok sam na federalnom takmičenju iz istog predmeta osvojio treće mjesto. Nakon završene srednje škole planiram da upišem Elektrotehnički fakultet, kaže Dženan.

Mirza Sakić iz Tuzle, učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole, smjer tehničar računarstva:

˝Ovo mi je prvi put da sam učestvovao na nekom takmičenju. Spremao sam se cijelo polugodište i zauzeo drugo mjesto na kantonalnom takmičenju iz fizike, iz oblasti elektromagnetne oscilacije i talasi. Nakon takmičenja bogatiji sam za novo iskustvo, kao i znanja iz pomenutog predmeta˝.



Na ovaj način obrazovne institucije nastoje pokazati kako se rad u školama na svodi na gomilanje znanja, nego na aktivnosti koje doprinose opštem razvoju mladih, kako bi oni bili spremni suočiti se sa izazovima koje nameće život.

S.P.