TUZLARIJE - BILTEN TK

28.11.2011.
Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za pomoć održivom povratku


U prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovori o dodjeli ukupno 230.000 KM za održiv povratak kao pomoć neprofitnim organizacijama i pravnim licima u realizaciji projekata održivog povratka.



Na Javni poziv Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona ove godine ukupno je apliciralo 50 subjekta, i to 31 neprofitnih organizacija i 19 pravnih lica, od čega je 16 neprofitnih organizacija i 10 pravnih lica ispunjavalo uslove propisane Pozivom.

Kako je definirano ugovorima pravna lica, dobitnici sredstava su nakon današnjeg potpisivanja ugovora preuzeli obavezu da u narednom periodu uposle nove 24 osobe.

„Ministarstvo je na ovaj način obavezalo privredne subjekte u povratničkim područjima da, nakon što dobiju sredstva, otvore i nova radna mjesta te na taj način direktno doprinesu kvalitetu života u povratničkim područjima, a time i održivom povratku“ istakao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Sead Hasić, te dodao da Ministarstvo ima mehanizme kojima će provjeravati da li pravna lica ispunjavaju svoje, ugovorom definirane obaveze.



Nakon potpisivanja ugovora korisnici sredstava su istakli da, iako su sredstva nedovoljna za cjelovitu realizaciju, u mnogome će pomoći da se udruživanjem sa sredstvima iz nekih drugih izvora realiziraju planirani projekti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje