TUZLARIJE - BILTEN TK

17.04.2008.
Danas počela I faza sanacije Brane ˝Modrac˝


U krugu Brane "Modrac" danas je svečano označen početak I faze sanacije Brane "Modrac". Riječ je projektu koji se priprema već nekoliko godina i čija vrijednost se procjenjuje na više od 9 miliona KM.



Brana "Modrac" izgrađena je 1964. godine, na rijeci Spreči, čime je istovremeno formirana i istoimena akumulacija, s ciljem obezbjeđenja potrebnih količina vode za proizvodne procese industrijskih kapaciteta na području općina Tuzla i Lukavac. Danas, pored prvobitne akumulacija Modrac ima prioritetnu namjenu snabdijevanja pitkom vodom stanovništva.

Brana "Modrac" je višelučna, armirano-betonska brana, koja po svojim tehničkim karakteristikama i zapremini spada u visoke brane. Dužina brane u kruni iznosi 205 m, a maksimalna visina 28 m.

Stanje konstrukcije brane zahtjeva sanaciju koja bi dovela do stvaranja postojanog konstruktivnog sistema brane, a za naprezanja izazvana eksploatacijom, klimatskim promjenama, te uslovima stvarne seizmičnosti mikrolokacije brane. Zbog toga su još 2000. godine i pokrenute aktivnosti na iznalaženju najracionalnijeg rješenja za sanaciju brane. Urađena su istraživanja, potrebni elaborati i Glavni projekat.

Revizija Glavnog projekta sanacije Brane "Modrac" urađena je 2005. godine, a jedan od donesenih zaključaka glasio je da je neophodno hitno započeti ovaj Projekat. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine provedena je procedura i odabran izvođač radova "CPM BH" d.o.o. Lukavac (u zajedničkom nastupu sa "CPM" d.d. Maribor, R. Slovenija).

Projekat sanacije Brane "Modrac" trebao bi biti urađen u tri faze i u roku od tri godine. U svojim obraćanjima na današnjoj svečanosti direktor preduzeća Spreča koje upravlja branom Enver Ćosićkić, načenik Lukavca Dževad Mujkić, potpredsjednica Federacije BiH



Spomenka Mičić i premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić ukazali su na činjenicu da nizvodno od ove Brane živi više od 100 000 ljudi i da njihovi životi, imanja i mjesta u kojima žive ovise od stabilnosti ovog objekta. Zbog toga je izražena nada da će, bez obzira na to što je ovo objekat od kantonalnog značaja, u objezbjeđenju neophodnih sredstava za sanaciju učestvovati i federalni organi i institucije.

Prema riječima premijera Mujića Vlada TK je u saradnji sa Vladom FBiH za prvu fazu obezbijedila više od milion KM, a procjene su da će za prvu fazu trebati oko 1, 7 miliona KM.
Premijer TK i načelnik općine Lukavac simbolično su označili početak sanacije Brane "Modrac".



Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, među njim i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safet Softić, federalni ministar za promet i komunikacije Nail Šećkanović, ministri u Vladi TK, načelnici Tuzle i Živinica, predstavnici izvođača radova te privrednog i društvenog života Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona