TUZLARIJE - BILTEN TK

02.12.2011.
Iranski ambasador posjetio Tuzlanski kanton


U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, Nj. E. Gholamreza Yousefi, Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini sa saradnicima je posjetio danas premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.



U svom obraćanju premijer Čaušević je gostima zaželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljsvto prilikom da ugosti ambasadora nama prijateljske zemlje. „Nezaboravna je pomoć i podrška iranskog naroda, koja nam je pružena onda kada smo je najviše trebali“ istakao je premijer Čaušević, ali i istakao žaljenje, što i pored značajnih ulaganja i saradnje koju Bosna i Hercegovina ima sa Iranom, privredna saradnja ovih zemalja još uvijek nije na onom nivou na kojem su prijateljski odnosi.

Premijer i članovi Vlade Tuzlanskog kantona su delegaciju iz Irana ovom prilikom upoznali sa geopolitičkim položajem Tuzlanskog kantona, te resursima kojima ovaj kanton raspolaže. Prije svega istaknuti su rudarski, energetski, hemijski, te poljoprivredni potrencijali Tuzlanskog kantona, ali i prezentirani razvojni projekti poput izgradnje termoblokova u Banovićima i Tuzli, izgradnja autoputa Orašje – Brčko – Tuzla – Žepče, te razvoj aerodroma u Tuzli, kao reginalnog kargo centra.

Ambasador Yousefi je upoznao Premijera da su već uspostavljeni određeni poslovni kontakti sa privrednicima i privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, ali i iskazao interes za pomenute razvojne projekte. Obzirom da se Iran nalazi među deset najrazvijenijih zemalja kada je u pitanju poljoprivreda, tokom razgovora je posebna pažnja posvećena poljoprivrednim potencijalima i mogućnostima daljeg razvoja, ali i plasmanu poljoprivrednih proizvoda, kako na domaćem, tako i inostranom tržištu.

Na kraju razgovora delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju su osim premijera Čauševića činili, ministar industrije, energetike i rudarstva prof. dr. Željko Knežiček, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Imšir Škahić i savjetnik Premijera Kantona Igor Rajner, se zahvalila gostima iz Irana na posjeti i iskazanom interesu, te izrazila nadu i spremnost za intenziviranje buduće saradnju i razvoj privrednih odnosa Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK