TUZLARIJE - BILTEN TK

01.12.2011.
Ostale odluke donesene na 26. redovnoj sjednici Vlade TK
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Radnu Verziju Programa rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2012. godinu, a koji će biti upućena Skupštini Tuzlanskog kantona, a kako bi služila kao osnova za izradu Programa rada Skupštine za 2012. godinu.
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o aktivnostima za izradu Nacrta budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu sa prijedlogom mjera za dalje postupanje na izradi Nacrta. Kako se navodi u Informaciji Ministarstvo finansija je obradilo sve pristigle zahtjeve budžetskih korisnika koji iznose ukupno 438.972.083, 63 KM. Takođe, Ministarstvo je zaprimilo revidirane projekcije prihoda od indirektnih i direktnih poreza za 2012. godinu za Kanton kao i općine Tuzlanskog kantona od strane Federalnog ministarstva finansija, prema kojima su prihodi od indirektnih poreza projicirani u iznosu od 230.214.892, 00 KM, što je manje za 6.286.540, 00 KM u odnosu na dostavljene projekcije prihoda od indirektnih poreza iz mjeseca maja, a koje su ugrađene u Dokument okvirnog budžeta Tuzlanskog kantona za period 2012- 2014. godina.

Na osnovu revidiranih prihoda od strane Federalnog ministarstva finansija Ministarstvo finansija je izvršilo projekciju prihoda za 2012. godinu i ista iznosi 338.970.186, 93 KM.

Obzirom da su budžetski zahtjevi za 2012. godinu veći za cca 100.000.000, 00 KM od projekcije prihoda, neophodno je da Vlada Kantona zauzme stav po ovoj Informaciji sa predloženim mjerama na daljoj proceduri izrade Nacrta Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012.godinu koje se predlažu u okvirima projiciranih prihoda, navodi se u Informaciji.

U okviru Informacije, Ministarstvo finansija je i predložilo niz mjera među kojima je i da sva ministarstva, obavezno svoje zahtjeve usklade sa projekcijom prihoda i primitaka za 2012. godinu, a u skladu sa projekcijama dostavljenim od Federalnog ministarstva finansija.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na tekst Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period oktobar-decembar 2011. godine. Izmjenama i dopunama iznos sredstava planiran za izdatke za inostrane kamate umanjen je sa 705.662, 74 KM na 673.662, 74 KM. Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava povećani su za 7.000, 00 KM, a tekuća rezerva za 25.000, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o raspodjeli budžetskih sredstava sa pozicija „intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima” i „Sredstva za utrošak prihoda od koncesija“ sa postignutim efektima, za period 11.02 do 01.11. 2011. godine. Kako se navodi u Informaciji Budžetom Tuzlanskog kantona za 2011. godinu za intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima planirano je ukupno 3.500.000, 00 KM. Na bazi toga Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva uradilo je Program raspodjele sredstava sa navedene budžetske pozicije.

Zbog problema u punjenju budžeta i prioriteta na rashodovnoj strani budžeta sredstva su umanjena za iznos od 1.050.000, 00 KM. Prema tome kao pomoć ili intervencija za privredna društva sa većinskim državnim kapitalom raspoloživo je 2.450.000, 00 KM. U informaciji su detaljno navedene sve odluke i iznosi sredstava, kao i efekti koji su proizašli nakon dodjele ovih sredstava.

Ono što je interesantno jeste da sredstva nisu dodjeljivana proivrednim društvima na ime plaća uposlenika, nego kao razne vrste pomoći u realizaciji proizvodnog procesa.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas tekst Sporazuma o o poslovno-tehničkoj saradnji i partnerstvu između Vlade Tuzlanskog kantona i Udruženja za razvoj „Nerda“. U općem smislu obaveza i odgovornosti, NERDA kao nevladina i neprofitna organizacija, osnovana u cilju pružanja podrške i doprinosa ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini, svoje aktivnosti usmjeriće tako da Vladi TK pruži kvalitetan servis te osigura potrebne tehničke, tehnološke i stručne preduvjete za realizaciju i praćenje realizacije strateških razvojnih dokumenata. Također, NERDA će, između ostalog, Vladi pružati stručnu, kvalitetnu i odgovarajuću uslugu u drugim projektima komplementarnim sa lokalnim i regionalnim ekonomskim razvojem (L/RER), lobirati u interesu Vlade TK i Općina u sastavu Tuzlanskog kantona, i pronalaziti strane i domaće izvore finansiranja za potrebe i u interesu realizacije razvojnih projekata lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja. S druge strane opće obaveze i odgovornosti Vlade Kantona su da prihvati NERDA-u kao svog partnera tj. kao servisno-operativnu organizaciju za potrebe identifikacije, pripreme, izrade, realizacije, praćenja i evaluacije projekata u okviru L/RER te drugih komplementarnih projekata, te da prihvati koncept sufinansiranja dijela troškova ili ukupne troškove razvojnih projekata za korist i u interesu Vlade TK.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2011. godinu. Unutrašnja preraspodjela je predložena u cilju obezbjeđenja nedovoljno planiranih sredstava na potrošačkim mjestu JU OŠ „Malešići“ Gračanica, radi održavanja instalacija centralnog grijanja u objektu škole.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas o usmjeravanju ukupno 19 neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona za 2011. godinu.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o odobravanju 1.600, 00 KM Ministarstvu finansija na ime nabavke 7000 primjeraka setova obrazaca – Prijava poreza na imovinu – PR-I za 2011. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas tri odluke o otpisu potraživanja sredstava. Naime, u cilju rješavanja stambenih potreba porodica šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, Vlada Tuzlanskog kantona je 1999. godine razmatrala Program korištenja sredstava za stambene potrebe boračko – invalidske zaštite na području Tuzlanskog kantona kojim je izdvojeno 6.000.000, 00 KM, za rješavanje stambenih potreba branitelja i članova njihovih porodica.

Prema programu i Pravilniku izvršena je kupovina i izgradnja 58 stambenih jedinica, u općinama Tuzlanskog kantona. Stambeni objekti i stanovi izgrađeni i kupljeni sredstvima budžeta Kantona, po navedenom Programu, vodili su se u knjigovodstvenim evidencijama na popisnim listama Ministarstva, kao imovina Kantona, koja je data na raspolaganje ovom organu.

Stupanjem na snagu Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, stekli su se uslovi da se stambeni objekti i stanovi izgrađeni i kupljeni sredstvima budžeta Kantona dodijele u vlasništvo braniteljima i članovima njihovih porodica. Sa današnjim danom okončana je dodjela stanova u vlasništvo, u općinama Kalesija, Lukavac i Doboj Istok, dok je u preostalim općinama u toku postupak uknjižavanja i etažiranja istih.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o popisu sredstava i izvora sredstava, kao i Odluku o formiranju Glavne centralne popisne komisije.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o izmjeni Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju visine finansijskih sredstava po općinama namijenjenih za obnovu i izgradnju infrastrukturnih objekata u zonama povratka. Ovom odlukom iznos sredstava namjenjenih Općini Doboj ispravljen je iznos sredstava sa 35.000, 00 KM na 30.000, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod Tuzla nastavlja sa radom pod novim nazivom Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona. Također Zakonom je utvrđena i obaveza donošenja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.

Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je danas Izjašnjenje Kantonalne uprave za privatizaciju Tuzlanskog kantona u vezi sa prigovorom na Rješenje o imenovanju Upravnog odbora Agencije. Vlada je nakon razmatranja donijela Odluku kojom je usvojen prijedlog Agencije, te prigovor odbijen kao neosnovan obzirom da je postupak rangiranja kandidata proveden u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i utvrđenim uslovima iz javnog oglasa.




_________________________________
Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK