TUZLARIJE - BILTEN TK

01.12.2011.
Vlada TK
Osnovica za obračun prava iz oblasti socijalne zaštite prosječna plata TK


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Osim činjenice da je razmatranje Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom predviđeno Programom rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona za 2011. godinu za izmjenama navedenog Zakona se ukazala objektivna potreba zbog usklađivanja pojedinih njegovih odredbi sa odredbama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.



Takođe, razlozi za donošenje Zakona nalaze se u činjenici da je izmijenjena osnovica za obračun prava iz oblasti socijalne zaštite, tako da je umjesto prosjeka plaće FBiH, kao osnovica uzeta prosječna plaća Tuzlanskog kantona, a sve sa ciljem pravičnije raspodjele sredstava planiranih za isplatu prava iz oblasti socijalne zaštite, odnosno kako bi se obezbijedio određen iznos sredstava za isplatu nekog od utvrđenih prava za nezaposlene majke porodilje. Izmjenama i dopunama Zakona utvrđena je i mogućnost da lica i porodice koje se vrate u prijeratna prebivališta na području Republike Srpske nastave sa ostvarivanjem već priznatih prava iz oblasti socijalne zaštite.

Takođe, je bilo neophodno izmjeniti odredbu Zakona koja je određivala prioritet za isplatu dječijeg dodatka, odnosno da to pravo više ne ostvaruju samo djeca iz porodica gdje su oba roditelja nezaposlena, nego djeca koja dolaze iz porodica čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plaće, a sve zbog činjenice da se izbjegne prijavljivanje lica na evidenciju nezaposlenih samo radi ostvarivanja prava na dječiji dodatak.
Značajno za napomenuti jeste i da se izmjenama i dopunama ne uvode nova prava socijalne zaštite, niti su za njihovo provođenje potrebna dodatna sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK