TUZLARIJE - BILTEN TK

29.11.2011.
U Beogradu predstavljeni projekti unapređenja energetske efikasnosti u Tuzlanskom kantonu



Dijana Bilanović
Ministr ica razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Dijana Bilanović predstavila je dva projekta iz oblasti energetske efikasnosti na sastanku Radne grupe za održivi energetski razvoj Centralnoevropske inicijative (SERDI) koji je sinoć završen u Beogradu.

SERDI predstavlja zajednički napor Centralnoevropske inicijative i Regionalnog vijeća za saradnju radi zajedničke akcije u oblasti energetskog razvoja da bi se izvukle najveće koristi za zemlje učesnice, među kojima je i BiH.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici meñunarodnih finansijskih institucija, predstavljeno je 10 projektnih prijedloga iz sedam zemalja.

Prvi projekt koji je predstavila ministrica Bilanović odnosi se na unapreñenje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Tuzlanskom kantonu. Naime, zgrade su najveći pojedinačni potrošači energije i veliki izvor neželjene emisije štetnih gasova, posebno ugljendioksida. Ukupna potrošnja energije u ovom segmentu je veoma velika i zato je neophodno implementirati aktivnosti usmjerene na efikasnu štednju energije.

Kako je istaknula Bilanović, najveća količina energije u zgradama troši se na grijanje, ventilaciju i osvjetljenje.

- Očito je da ove zgrade imaju veliki potencijal za uštedu energije zbog nezadovoljavajuće termalne zaštite, neadekvatnog sistema rasvjete i neadekvatnog sistema grijanja, navela je ona.

Ukoliko bi se ovaj projekt proveo, procijenjeno je da bi se rekonstrukcijom odabranih zgrada (administrativna zgrada Tuzlanskog kantona, škole, sportska dvorana i Dom za penzionere), ostvarilo smanjenje troškova energije i održavanja do 50 posto.

Drugi projekt koji je predstavila Bilanović se odnosi na unapređenje sistema ulične rasvjete u općinama Tuzlanskog kantona, a koji bi uključivao općine Gračanica, Tuzla, Lukavac i Srebrenik.

Prema podacima koje je navela ministrica, gradovi srednje veličine troše na javnu rasvjetu od dva do pet posto ukupnog budžeta. Naime, standardne sijalice su veoma neefikasne i 80 posto njihove energije se gubi na zagrijavanje, dok se samo 20 posto troši na osvjetljavanje.

Da bi se postigao željeni cilj, kaže Bilanović, potrebno je identificirati najbolju praksu u Evropi koja se može potencijalno implementirati u općinama Tuzlanskog kantona.

Očekuje se da bi unapreñenje sistema javne rasvjete u ovim općinama smanjilo cijenu za korištenje energije i održavanje do 40 posto.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Investicione mreže zapadnog Balkana nisu imali većih primjedbi na prijedloge projekata koje je predstavila ministrica Bilanović.

Priredio(la): FENA