TUZLARIJE - BILTEN TK

08.12.2011.
Vlada TK
Za 2% umanjena osnovica za obračun plate budžetskim korisnicima




Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o utvrđivanju osnovice za obračun plaće za mjesec novembar i decembar 2011. godine, Odluku o utvrđivanju visine naknade za ishranu u toku rada za mjesec novembar i decembar 2011. godine, Odluku o dopuni Odluke o načinu obračuna plaća i druga lična primanja kantonalnog pravobranioca i zamjenika kantonalnog pravobranioca, te Odluku o dopuni Odluke o načinu obračuna plaća članova Vlade Tuzlanskog kantona. Osnovica za obračun plaća budžetskih korisnika iznosi 382, 20 KM, a iznos naknade za ishranu ostao je nepromijenjen i iznosi 7 KM po izrađenom radnom danu.

Također, za isti procenat, odnosno 2%, umanjene su i plaće kantonalnog pravobranioca i zamjenika kantonalnog pravobranioca, te članova Vlade Tuzlanskog kantona.

U okviru Odluke Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i Zaključke kojim se zadužuju se svi budžetski korisnici da u narednom periodu izvrše maksimalne uštede na svim oblicima javne potrošnje gdje je to moguće učiniti. Resorna ministarstva su zadužena da putem upravnih i nadzornih odbora i menadžmenta svih javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih institucija iz nadležnosti Tuzlanskog kantona izvrše usaglašavanje plata i naknada u tim institucijama sa odlukama Vlade o utvrđivanju platnih razreda u pojedinim oblastima i odlukama Vlade o smanjenju osnovica za obračun plata budžetskih korisnika, te da poduzmu druge mjere na ostvarivanju ušteda po svim oblicima javne potrošnje. Također, Ministarstvo finansija je zaduženo da do naredne sjednice Vlade Kantona, sačini i dostavi prijedlog Uredbe o izmjenama Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja i prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o visini dnevnica za službena putovanja za budžetske korisnike Tuzlanskog kantona, kojim će se predvidjeti smanjenje visine dnevnice za službeno putovanje u zemlji za 50%.

Priredio(la): Služba za informisanje