TUZLARIJE - BILTEN TK

07.12.2011.
Uručene jednokratne stipendije za najbolje literarne i likovne radove


Uručene jednokratne stipendije za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona na temu “Bezbjednost djece u saobraćaju”



Odjeljenje za saobraćaj Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, danas je organizovalo druženje sa učenicima osnovnih škola Tuzlanskog kantona, koji su osvojili prva mjesta po konkursu za izbor naboljih učeničkih likovnih i literarnih radova na temu „Bezbjednost djece u saobraćaju“, čiji cilj je bio povećanje bezbjednosti djece u saobraćaju, kao i dodatna saobraćajna edukacija.

Prof.dr. Nađa Avdibašić- Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, uručujući nagrade, istakla je značaj ovog projekta edukativno-obrazovnog karaktera, za najmlađi uzrast. Cilj je edukacija učenika osnovnih škola o važnosti saobraćajne kulture u svakodnevnom životu., u osposobljavanju djece u nepredviđenim situacijama, kao i u smanjivanju opasnosti na ulici.”Danas ćemo uručiti nagrade djeci za likovne i literarne radove koji tretiraju kulturu saobraćaja iskazano kroz pisanje, sliku, njihovo viđenje. Čestitam im od srca, želim sve najbolje u životu, ali i da se ova saradnja i ubuduće usavršava” rekla je ministrica i učenicima se zahvalila na učešću i uz priznanja, uručila i jednokratne stipendije u ukupnom iznosu od 1.600, 00 KM.

Iz Odjeljenja za saobraćaj učenicima su se obratili i čestitali Emin Rakovac, šef Odjeljenja i Sakib Aljić, stručni savjetnik Odjeljenja.



Konkurs je raspisan u maju ove godine i pristiglo je 160 literarnih i 478 likovnih radova. Nakon bodovanja, stručne komisije ocjenjujući uzrast učenika, naglasile poruku koju njihov rad nosi, odgovore na zadatu temu, kao i tehniku kojom su radovi rađeni. Za literarana i likovna ostvarenja, nagrađeno je 16 učenika za najbolje radove, 8 za literarne i 8 za likovne radove.
U sklopu ove aktivnosti, organizovane su i male saobraćajne patrole na terenu, kako bi informisali učesnike u saobraćaju o bitnosti saobraćajne kulture i bezbjednosti, te omogućili sticanje osnovnih znanja iz saobraćajne kulture.

Partneri u projektu su: Ministarstvo unutrašnjih poslova TK; RTV SLON i osnovne škole

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK