TUZLARIJE - BILTEN TK

06.12.2011.
Potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za razvoj turizma u Tuzli i TK

Zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i Vladi Federacije BiH, danas je potpisan ugovor o dodjeli 100.000 KM Panonici d.o.o. Tuzla za izgradnju trećeg slanog jezera.


Pored ovih sredstava koja su dodijeljena Tuzli, uskoro se planira ulaganje još oko 100.000 KM za projekte u Banovićima, Srebreniku, Kladnju, Kalesiji i drugim općinama u Tuzlanskom kantonu.

"To je velika stvar za naš kanton. To je garancija da Vlada FBiH i Vlada TK, te kantonalno ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja ozbiljno računaju na turizam kao jednu od privrednih grana od koje se očekuje veći doprinos razvoju društva u cjelini", rekao je Aziz Čačković ministar turizma TK.

Obzirom da je na posljednjem Općinskom vijeću Tuzla donijeta Odluka o zaduženju Općine Tuzla kako bi se izgradilo treće jezero ova sredstva itekako dobro dođu u realizaciji cjelokupnog projekta.

"Ova sredstva će biti utrošena u treću fazu izgradnje jezera i pratećih infrastrukturnih objekata. Razlog tome je naš dobar posao u zadnjih devet godina", kazao je Maid Porobrić direktor JKP "Panonica" Tuzla, te dodao da bi se realizacijom ovog projekta otvorio o određeni broj novih radnih mjesta.

Pored ovog projekta, koji se smatra jednim od najznačajnijih za razvoj turizma u Tuzlanskom kantonu, očekuju se i sredstva i finansiranje izgradnje pruge Banovići – Mačkovac – Zlaća.

"Sve sa svoje strane mi ćemo učiniti na promociji tog projekta i promociji onoga što je do sada urađeno kako bi se svi upoznali sa projektima općine Banovići", istakao je Hasan Sejdinović predsjendik Turističke zajednice TK.

Današnji ugovor prvi je u nizu, a u narednom periodu očekuje se da resorno federalno ministarstvo okonča preostali dio procedura, a time i da se stvore pretpostavke za potpisivanje drugih ugovora i dodjelu sredstava za razvoj turističke ponude Tuzlanskog kantona.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK