TUZLARIJE - BILTEN TK

05.12.2011.
Vlada TK
Otvaranjem bušotina stvaraju se uslovi za razvoj hemijske industrije


Danas je na lokalitetu Tetime u Tuzli izvšena primoredaja radova bušotina Rudnika soli Tuzla. Radi podsjećanja, Vlada Tuzlanskog kantona je iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2011. godinu izdvojila 500.000 KM, što je utrošeno za realizaciju programa investicione izgradnje tri istražne bušotinena tom lokalitetu.


Sve ove aktivnosti provode se s ciljem povećanja kapaciteta za potrebe hemijske industrije na području Kantona. „Ukupna vrijednost investicije je oko 3 miliona Konvertibilnih maraka, a učešće Vlade je 49, 17% u izgradnji jedne bušotine“ riječi su ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željka Knežičeka.

Kako je istaknuto tokom primopredaje Rudnik otvaranjem ovih bušotina radi unaprijed, odnosno stvara preduslove za dalji razvoj hemijske industrije. Prije svega to se odnosi na Sisecam Sodu i Solanu d.d., kako bi kompanije mogle ohrabreno planirati svoje dugoročnije potrebe.

Za Rudnik soli to s druge strane znači da je dostignuta sigurnost u kontinuitetu proizvodnje slanice, potrebne lokalnoj hemijskoj industriji. „Također, to znači da smo sustigli zaostatak, prouzrokovan zastojem u ulaganju iz 2009. godine. Otvaranjem ovih bušotina to smo sustigli, te se nadamo da ćemo uz pomoć Vlade Tuzlanskog kantona, ali i sopstvenim snagama zadržati ovaj kontinuitet u stvaranju preduslova za razvoj prateće hemijske industrije, barem za jednu godinu unaprijed“ rekao je direktor Rudnika Midhat Katanić.

Današnjoj primopredaji prisustvovao je i Danko Seletković, Direktor sektora geoservisa kompanije Crosco, koja je uspješno obavila poslove bušenja, te ovom prilikom istakao „Mi smo na ovom području prisutni zadnjih dvanaestak godina. Prvo smo obnavljali, u ratu oštećene, stare bušotine, a u zadnjih 6 godina smo izbušili ukupno 12 bušotina i s ponosom možemo reći da smo izbušili ukupno oko 8.000 m na ovom terenu“.



Predstavnici Vlade, Rudnika i kompanije Crosco danas su o završetku radova i daljim planovima informisali i predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Bajazita Jašarevića. Predsjednik Jašarević je učesnicima ovog, za industriju Tuzlanskog kantona, izuzetno značajnog projekta čestitao na uspješnoj realizaciji aktivnosti te obećao dalju podršku provedbi ovakvih strateških projekata.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK