TUZLARIJE - BILTEN TK

14.12.2011.
Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK
Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za podršku razvoju Tuzlanskog kantona




Jedanaest predstavnika obrtnika i udruženja obrtnika u segmentu starih i umjetničkih zanata, kao i udruženja obrtnika koja podstiču obrtništvo, potpisali su danas sa Ministarstvom razvoja i poduzetništva ugovore o dodjeli sredstava za podršku razvoju Tuzlanskog kantona.

U svom obraćanju prisutnim predstavnicima korisnika sredstava, ministrica razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Dijana Bilanović, je prije svega svim dobitnicima sredstava čestitala na uspješno pripremljenim projektima kojima su aplicirali na Javni poziv Ministarstva. „Naš cilj je da od ove godine, pa i ubuduće pomognemo realizaciju najkvalitetnijih projekata“ riječi su ministrice Bilanović koja je u svom obraćanju posebno pohvalila napore članova Udruženja umjetničkih i starih zanata na održanju tradicionalnih vrijednosti. U svom obraćanju ministrica je također najavila i buduće aktivnosti Ministarstva i planove za narednu godine, što se prije svega odnosi na pojednostavljenje metodologije i procedura za apliciranje na buduće projekte i programe ovog ministarstva. Također, danas je najavljen i plan ministarstva da putem anketiranja, po uzoru na sličnu aktivnost sa udruženjima i malim i srednjim preduzećima, i od obrtnika prikupi informacije na osnovu kojih će se koncipirati budući projekti i aktivnosti Ministarstva za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog kantona, a sve kako bi se na što kvalitetniji način pomoglo privrednim subjektima i omogućio njihov brži razvoj. S tim u vezi ministrica Bilanović je pozvala sve prisutne da svojim prijedlozima i sugestijama pomognu Ministarstvu da buduće programe i projekte pripremi na što adekvatniji i korisniji način.

Predstavnici korisnika sredstava izkazali su danas svoju zahvalnost na dodjeljenim sredstvima ističući njihov značaj za realizaciju planiranih aktivnosti ali i stvaranje preduslova za dalji razvoj.

Današnjim potpisivanjem ugovora zaključene su aktivnosti po sedam, od ukupno devet lotova Javnog poziva, a u narednom periodu Ministarstvo razvoja i poduzetništva će, po okončanju aktivnosti, upriličiti i potpisivanje ugovora sa dobitnicima sredstava za sufinansiranje troškova za uvođenje sistema kvaliteta po međunarodnim standardima, kao i za korisnike sredstava pilot projekta subvencioniranja kamata plaćenih u 2010. godini po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama u 2009. i 2010. godini za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća i obrta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK