TUZLARIJE - BILTEN TK

18.04.2008.
Danas se završava prva sajamska manifestacija Dani zdravstva Tuzlanskog kantona.


U protekla dva dana, od 16. do 18.04.2008 godine, Tuzla je bila mjesto susreta osoba i institucija koje se zalažu za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja pojedinaca i zajednice. Ovom manifestacijom, kroz niz okruglih stolova na kojima je bilo govora o aktualnim problemima u zdravstvu u BiH ali i iskustvima zdravstvenih sistema iz okruženja, organizatori su doprinijeli povezivanju iskustava iz različitih struka i područja rada iz oblasti zdravstva.



Kao što se i očekivalo, teme jučer održanih okruglih stolova izazvale su veliku pažnju kako stručnog osoblja, tako i građana koji su na ovaj način dobili više informacija o institucijama zdravstva, finansiranju i ugovaranju u zdravstvu, mjestu i ulozi komore u zdravstvenom sistemu, reformi zdravstva, kao i privatnoj ljekarskoj praksi.



Teme okruglih stolova planiranih za danas su: Zdravstveni sistemi i politike, Novi trendovi prevencije, liječenja i rehabilitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Novi trendovi prevencije, liječenja i rehabilitacije u sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti i Finansiranje i ugovaranje zdravstvenih usluga.



U ovom kratkom periodu kroz sajamsko - izložbeni segment manifestacije prezentiran je mali dio zdravstvene ponude, a izlagači su pokazali interesovanje da slijedeće godine manifestacija bude dosta obimnija, kako bi se mogao prezentirati veći dio zdravstvene ponude Tuzlanskog kantona.



Sajamsku manifestaciju Dani zdravstva Tuzlanskog kantona organizirali su Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja, Zavod za javno zdravstvo i Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetski klinički centar Tuzla i Sindikat radnika uposlenih u zdravstvu.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona