TUZLARIJE - BILTEN TK

30.12.2011.
Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo TK
Sastanak sa korisnicima subvencija za uvođenje sistema kvaliteta


Ministrica razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Dijana Bilanović upriličila je danas sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata, korisnicima subvencija za sufinansiranje troškova za uvođenje sistema kvaliteta po međunarodnim standardima i kamate plaćene u 2010. godini po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama u 2009. i 2010. godini za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća i obrta. Ukupna vrijednost odobrenih sredstava iznosi 239.731, 07 KM, od čega je 216.198, 00 KM dodijeljeno za sufinansiranje troškova za uvođenje sistema kvaliteta po međunarodnim standardima, dok je zbog malog broja pristiglih prijava 23.533, 07 KM odobreno za Subvencioniranje kamata plaćenih u 2010. godini po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama u 2009. i 2010. godini za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća i obrta.



Ovom prilikom ministrica Bilanović je dobitnicima sredstava čestitala na uspješno provedenim projektima certifikacije, te se u ime Ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona zahvalila na informacijama koje su privrednici pružili Ministarstvu na do sada održanim okruglim stolovima. Također, Ministrica je pozvala predstavnike privrednih subjekata i da ubuduće uzmu učešće na narednim konferencijama i prezentacijama, koje će ministarstvo organizirati, jer će informacije do kojih Ministarstvo tim putem dođe poslužiti za što kvalitetniju pripremu programa pomoći za razvoj malih i srednjih preduzeća i obrta.

Ovom prilikom privrednici su se zahvalili Ministarstvu i ministrici Bilanović, kao i Vladi Tuzlanskog kantona u cjelini što je prepoznala značaj uvođenja međunarodno priznatih certifikata, posebno kada su u pitanju izvozno orijentirani privredni subjekti. Sve privrednike i proizvođače čeka usklađivanje sa standardima u Evropskoj uniji, a to prije svega znači uvođenje „CE“ znaka, istakli su privrednici. „Nažalost međunarodno priznati certifikati još uvijek nisu prepoznati i nemaju adekvatno vrednovanje unutar Bosne i Hercegovine, što bi trebao biti jedan od uslova kada su u pitanju javni tenderi“ riječi su Hazima Karića, direkora kompanije Herceg iz Srebrenika.

Ovom prlikom rad Ministarstva za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog kantona u godini na isteku je od strane privrenika ocijenjen izuzetno zadovoljavajućim, te je istaknuto očekivanje da u narednom periodu, ovo ministarstvo putem raznih programa i projekata, kako domaćeg, tako i međunarodnog karaktera još snažnije pomogne razvoj privrede na području našeg kantona.