TUZLARIJE - BILTEN TK

29.12.2011.
Vlada TK
Ratnim vojnim invalidima omogućen izbor u nabavci ortopedsko - protetskih pomagala


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o izjmjenama i dopunama Odluke o proširenom obimu prava branitelja i članova njihovih porodica. Naime, na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, Vladi Tuzlanskog kantona i Ministarstvu za boračka pitanja je upućena poslanička inicijativa kojom je kada su u pitanju nabavke ortotsko – protetskih pomagala za potrebe ratnih vojnih invalida predložen način da resorno ministarstvo odredi samo maksimalnu cijenu ortopedskih pomagala, a da korisnici imaju pravo izbora.

Inicijativa je podržana i od Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona. Da bi se navedena inicijativa provela, Ministarstvo je na prošloj sjednici Vlade Kantona izvršilo izmjene i dopune Zakona, kako bi stvorilo zakonske pretpostavke za izmjene i dopune ove Odluke. Uz prihvaćenu inicijativu za izmjenu ove Odluke, izvršene su i određene izmjene na način da su već postojeća dopunska prava, u cilju efikasnijeg ostvarivanja, dodatno precizirana.

Prijedlog Odluke je urađen u skladu sa opredjeljenjima Vlade Tuzlanskog kantona u oblasti zaštite pripadnika boračke populacije, uz prilagođavanje realnim materijalnim mogućnostima, rukovodeći se pri tome načelima pravičnosti i racionalnosti kojima se osigurava socijalno-ekonomska zaštita svima, a prvenstveno najugroženijim kategorijama branitelja i članova njihovih porodica.

Priredio(la): Odjeljenje za informisane Vlade TK