TUZLARIJE - BILTEN TK

20.12.2011.
Održana završna konferencija projekta
˝Konkurentni regionalni ekonomski razvoj u SI BiH-CREDO˝


Udruženje za razvoj NERDA danas je organiziralo završnu konferenciju projekta „Konkurentni regionalni ekonomski razvoj u sjeveroistočnoj BiH – CREDO“, kojeg finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida. Projekat ovog obima je po prvi put u potpunosti povjeren bh. organizaciji što je potvrdilo kredibilitet i kapacitet Udruženja za razvoj NERDA.



Ovom prilikom direktni korisnici projekta predstavili su svoja iskustva i rezultate koje su postigli u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA kao vodećom razvojnom agencijom u sjeveroistočnoj BiH.

Projekat CREDO, čiji su ključni klijenti u protekle četiri godine, bili mala i srednja preduzeća te općine/opštine na području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, zabilježio je značajne rezultate među kojima se ističu jačanje konkurentnosti preduzeća u sektorima prehrambene, drvoprerađivačke, metaloprerađivačke industrije i industrije plastike i alata, ali i poboljšanje poslovnog okruženja kroz asistenciju opštinama/općinama u sjeveroistočnoj BiH.

Projekat je obuhvatio istraživački dio kroz izradu ekonomskih studija na temelju kojih su definisane dalje intervencije. Kroz projekat je za mala i srednja preduzeća i općine/opštine obezbjeđen i Razvojni fond od preko 1.600.000 KM. Sredstva Fonda su putem dva javna poziva dodijeljena 51 malom i srednjem preduzeću i 8 Općina/Opština, a ukupna vrijednost investicija iznosila je preko 5.300.000, 00 KM. Realizovani investicioni projekti omogućili su otvaranje preko 500 novih radnih mjesta i zadržavanje preko 2.500 postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru u ovom dijelu BiH.



Izuzetan uspjeh projekta je zabilježen i u oblasti povezivanja privrednika unutar pojedinih ekonomskih sektora i jačanja njihove saradnje, kao i u uspostavi i jačanju saradnje između privatnog i javnog, te privatnog i sektora obrazovanja, što je rezultiralo zajedničkim projektima. Ovim aktivnostima afirmisana je uloga NERDA-e kao integratora u procesu regionalnog ekonomskog razvoja.
Vlasti na lokalnom i kantonalnom nivou su također bile aktivno uključene u realizaciju većine aktivnosti u okviru projekta CREDO. Njihovim uključivanjem obezbjeđen je integrisan pristup ekonomskom razvoju, stvorena osnova za kreiranje politika koje trebaju odgovoriti prepoznatim potrebama privatnog sektora, te osigurana koordinacija sa drugim razvojnim projektima i intervencijama koje se realizuju u regiji.

NERDA je okupila veliki broj učesnika u realizaciji ovog projekta zahvaljujući metodologiji Participativnog integrisanog ekonomskog razvoja, koju je razvila za potrebe projekta CREDO.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK