TUZLARIJE - BILTEN TK

20.12.2011.
Vlada TK
Zima se dočekuje spremno


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o pripremljenosti za zimsko održavanje puteva na području TK, u sezoni 2011/2012. godina. Kako se navodi u Informaciji pripremljenost i način organiziranja za zimsko održavanje puteva, koji su u nadležnosti općina (gradske ulice, lokalni i drugi nekategorisani putevi) različiti su, od općine do općine, ali se može konstatovati da su preduzete neophodne mjere da se najvažniji poslovi, u vezi sa zimskim održavanjem puteva, obave što efikasnije. Izvršena je priprema svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u mjesnim zajednicama, kao i svih drugih subjekata u općinama, koji raspolažu odgovarajućom mehanizacijom za zimsko održavanje puteva.

Također, Direkcija cesta Tuzla i Direkcija cesta Federacije BiH pravovremeno su završile potpisivanje ugovora sa firmama koje su ponudile najpovoljnije uslove za izvođenje radova na zimskom održavanju 20 regionalnih i 9 magistralnih puteva na području Kantona. Procjene su da ako poslovi budu obavljeni u skladu sa ugovorenim obavezama, uz maksimalno angažovanje odabranih firmi na zimskom održavanju puteva, u uslovima normalanog intenziteta snježnih padavina, na području Tuzlanskog kantona neće biti većih problema u odvijanju saobraćaja na lokalnim, regionalnim i magistralnim putevima.

U slučaju izuzetno obilnih sniježnih padavina, kada redovne snage nisu u stanju održavati normalnu prohodnost lokalnih puteva, gradskih ulica, te regionalnih i magistralnih puteva i kada prijeti opasnost od ozbiljnog ugrožavanja normalnog odvijanja saobraćaja i ugrožavanja normalnog rada institucija od značaja za život i rad građana, na ugroženom području će se, u skladu sa zakonskom procedurom, proglasiti stanje prirodne nesreće uslijed snježnih padavina. U takvoj situaciji Općinski štabovi civilne zaštite će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, mobilisati sve raspoložive ljudske i materijalne snage, te ih angažovati na uklanjanju snijega sa važnijih saobraćajnica i drugih lokacija od značaja za normalno odvijanje rada i života građana, navodi se u Informaciji.