TUZLARIJE - BILTEN TK

20.12.2011.
U Tuzlanskom kantonu
Evidentan problem nedostatka pitke vode


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o problemima vodosnabdijevanja i dodatnih troškova zbog suše u 2011. godini, na području općina Tuzlanskog kantona.

Naime, nepovoljna hidrološka situacija koja je zahvatila region i odsustvo padavina tokom ljetnih i jesenjih mjeseci, prouzrokovali su mnoge probleme u vodosnabdijevanju stanovništva i privrednih subjekata Tuzlanskog kantona. Dugotrajni period izrazito visokih temperatura zraka (preko 35 ºC), izazvao je sušu a samim tim i smanjenje izdašnosti izvorišta, što je kod većine vodoopskrbnih sistema dovelo do opadanja pritiska ili do potpunog prestanka distribucije pitke vode. Ovakvo stanje za posljedicu je imalo angažovanje alternativnog načina dostave vode stanovništvu autocisternama. Ove aktivnosti za posljedicu su imale porast troškova, odnosno dodatnu, indirektnu, šteta od suše u iznosu od oko 250.000, 00 KM, navodi se u Informaciji.

U svim općinama Kantona, izuzev općina Lukavac i Sapna, evidentiran je problem nedostatka pitke vode i povećanih troškova dostave i distribucije vode cisternama, do onih dijelova lokalne zajednice na kojima su posljedice suše najizraženije. Prijevoz vode u autocisternama vršen je u općinama: Banovići, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Srebrenik, Teočak, Tuzla i Živinice, a troškovi dostave vode u onim općinama koje su dostavile podatke iznose 222.338, 45 KM, dok općine Čelić, Kladanj i Živinice nisu dostavile visinu navedenih troškova, kao ni lokacije i broj cisterni koje bile uključene u ovu aktivnost.

Najteža situacija evidentirana je na području općina Tuzla i Srebrenik, gdje troškovi prevoza iznose više desetina hiljada KM i gdje svakodnevno više pravnih lica vrše dostavu vode. Obzirom da sušni period još uvijek traje i da se u svim spomenutim općinama intenzivno vrši dostava vode cisternama, troškovi prijevoza nisu konačni navodi se u Informaciji.