TUZLARIJE - BILTEN TK

19.12.2011.
Počela sa radom JU ˝Zaštićeni pejzaž Konjuh!


Na lokaciji Grab potok u općini Banovići, danas je simboličnim otvaranjem sa radom počela Javna ustanova “Zaštićeni pejzaž Konjuh”.



Djelatnost ove javne ustanove je upravljanje Zaštićenim pejzažom u skladu sa Zakonom, Prostornim planom, Planom upravljanja i drugim propisima, zaštita, održavanje i promocija Zaštićenog pejzaža u cilju zaštite i očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, osiguravanja nesmetanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih, kulturno – povijesnih dobara, nadzor nad provođenjem mjera zaštite, te eliminiranje i sprečavanje korištenja zemljišta i aktivnosti koje nisu sukladne ciljevima upravljanja, kao i omogućavanja rekreacije i turizma koje odgovara kategoriji ovog područja.

Tokom 2011. godine imenovan je privremeni Upravni odbor i v.d. direktora Javne ustanove, te završene aktivnosti na registriranju Javne ustanove. Doneseni su potrebni akti uključujući Finansijski plan JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” za 2011. godinu, a sa općinom Banovići potpisan ugovor o korištenju prostorija u Grab potoku.



“Prvi projekat koji radimo jeste Prostorni plan Zaštićenog pejzaža, već smo donijeli, odluku, raspisan je Javni poziv, te uskoro očekujemo da izaberemo i izvođača. U narednoj godini trebamo pristupiti izradi Plana upravljanja zaštićenim pejzažom, jedan od naših projekata koje ćemo zajednički natojati realizirati jeste i iznaći sredstva za podršku projektima koji su vezani uz uređenje i korištenje zaštićenog pejzaža”, riječi su ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Senije Bubić.

Zaštićeni pejzaž, u širem geografskom smislu, smješten je u centralnim dijelovima planine Konjuh. U hidrografskom pogledu Zaštićeni pejzaž obuhvata u svom sjevernom dijelu područje rijeke Oskove, a u južnom dijelu slivno područje rijeke Drinjače – gornji dio sliva rijeke Drinjače i slivna područja Krabanje i Velike Zlaće. U topografskom pogledu pripada brdsko planinskom regionu sa apsolutnim nadmorskim visinama od 300 do 1328 m n.v. Ukupna površina Zaštićenog pejzaža iznosi 8.016 ha, a prostire se na dijelovima teritorije općina Kladanj, Banovići i Živinice.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK