TUZLARIJE - BILTEN TK

10.01.2012.
Najavljena realizacija u toku 2012.
Zatvor ili društveno koristan rad za opće dobro


Ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović, na danas održanoj press konferenciji u zgradi Vlade TK najavio da će prije završetka 2012. godine biti realizovan projekat "rad za opće dobro na slobodi".

Naime, lica kojima je izrečena mjera zatvora u trajanju do jedne godine moći će umjesto da vrijeme provedu u zatvoru raditi za opšte dobro na slobodi.

Ugovori o izvršavanju rada za opće dobro su potpisani sa JP "9. septembar" dd Srebrenik, JP "Horizontala – Živinice" doo Živinice, JP "Komunalac" DD Gradačac, JP za komunalne poslove "Komus" doo Gračanica i JP "Elektrodistribucija BiH dd – Sarajevo ZD Rudnik mrkog uglja "Đurđevik", a u toku je potpisivanje ugovora sa Rudnikom uglja "Kreka" doo Tuzla.



- Kada ovo omogućimo, nama će se otvoriti prostor da u pregovorima sa Federalnim ministarstvom pravde tražimo kompenzaciju troškova jer njima praznimo zatvore. Prema procjeni oko 80 % zatvorenika izdržava kaznu do jedne godine zatvora. Kad mi ispraznimo 80 % kapaciteta onda će se se olakšati troškovi Federaciji za smještaj, hranu i ostalo. Već smo razgovarali i sa federalnim ministrom Zoranom Nikolićom i u 2012. će se ostvariti ove uštede, kazao je ministar Taletović.

Ministar je istakao da rad za opće dobro na slobodi predstavlja jednu od najznačajnijih i najprogresivnijih sankcija koje se izvršavaju u zajednici, koji je u evropsko zakonodavstvo ugrađen još osamdesetih godina prošlog vijeka, a u naše 2003. godine. Prema Krivičnom zakonu FBiH, rad za opće dobro na slobodi predstavlja alternativnu sankciju kojom sud, kada izrekne kaznu do jedne godine zatvora, može istovremeno uz pristanak optuženog zamjeniti radom za opće dobro na slobodi.

Alternativna sankcija – rad na slobodi, može se izreći u trajanju od najmanje deset do najviše devedeset radnih dana i prvenstveno ima cilj da se osuđenim licima omogući da ne budu isključeni iz društvene zajednice. Osnovna karakteristika sankcije je da se izriče učiniocu lakšeg krivičnog djela i da se izražava tako da osuđeno lice obavlja određeni rad bez naknade u korist društvene zajednice.

S.M.