TUZLARIJE - BILTEN TK

12.01.2012.
Ministrica obrazovanja posjetila Mješovitu srednju hemijsku školu
S ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović posjetila je danas Mješovitu srednju hemijsku školu u Tuzli.


Na sastanku koji je upriličen ovim povodom, direktor škole mr. sc. Adem Dautbašić je Ministricu upoznao sa 65-ogodišnjim istorijatom i putem koji je ova škola prešla u ovom periodu. „Školu smo u skladu sa novonastalom situacijom preorijentisali sa teške hemijske industrije prema biotehnologijama i faramaceutskim tehnologijama, te uveli nove smjerove, kao što su grafički tehničar i web dizajner čija prva generacija upravo sada treba da izađe“, riječi su direktora Dautbašića, koji je ovom prilikom istakao, da je na ovaj način škola restrukturirana u novu, modernu, tržišno prihvatljivu i privredno orijentiranu školu.

Predsjednik školskog odbora mr. sc. Izet Jagodić i pedagog škole Alis Begić su ovom prilikom istakli orijentiranost škole ka realizaciji vannastavnih projekata, koji prije svega imaju za cilj praktično osposobljavanje učenika za rad i poslovne aktivnosti. S tim u vezi škola već ima razvijenu saradnju sa privrednim subjektima kao što su Printcom, Zada Pharmaceuticals, Farmamed i dr. Također, istaknuto je i da je u fokusu svih aktivnosti škole ipak na prvom mjestu učenik, kao i partnerska saradnja roditelja, uprave škole, nastavnog i saradničkog osoblja i samih učenika.

Ovom prilikom govorilo se i o problemima i poteškoćama s kojima se škola susreće u svom radu, a koje u većini slučajeva nastoje riješiti iz vlastitih prihoda. Posebno je istaknut problem neposjedovanja fiskulturne sale, tako da učenici škole ovu vrstu nastave obično izvode u salama susjednih škola, u učionicama ili, kada to vremenske prilike dozvoljavaju, u dvorištu Mješovite srednje hemijske škole u Tuzli.

Ministrica prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović je izrazila zadovoljstvo cjelokupnim radom, angažmanom i kreativnošću svih uposlenika Škole, kao i rezultatima koje učenici postižu kako na kantonalnim i entitetskim, tako i na državnim takmičenjima, te ličnim angažovanjem učenika u stvaranju ljepšeg ambijenta u školskim prostorijama. Istakla je da „Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona u cjelini u svakom slučaju podržavaju ovakve aktivnosti i progresivne ideje u oblasti obrazovanja, a na primjeru Hemijske škole se može vidjeti da za neke lijepe projekte nisu potrebna ni velika finansijska ulaganja“, te obećala podršku Ministarstva u realizaciji planova i budućih aktivnosti.




Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK