TUZLARIJE - BILTEN TK

19.04.2008.
Vlada TK
Nastavak podrške obrtu, malim i srednjim preduzećima


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju obrta na prostoru Tuzlanskog kantona u 2007. godini i pravcima njegovog razvoja, koju je pripremilo Ministarstvo za obnovu, razvoj i povratak. U Informaciji je navedeno da je u 2007. godini nastavljen rast broja subjekata obrta.

Na nivou Tuzlanskog kantona zabilježen je rast od 9, 5% zanatskog obrta, odnosno dostignut je nivo od 7, 3 obrtnika na 1 000 stanovnika. Vlada Tuzlanskog kantona je u prošloj godini podržavala razvoj obrta subvencioniranjem kamata za pokretanje i proširenje obrtničke djelatnosti. Za ove namjene utrošeno je 71 329, 63 KM. Rezultat je pokretanje tri nova obrta i proširenje obima rada 11 postojećih obrta.
Sa 30 000, 00 KM, nepovratnih sredstava Vlada je preko resornog Ministarstva podržavala razvoj tradicionalnih i starih obrta, kao što su izrada narodnih nošnji, proizvodnja užadi, izrada bakarnih predmeta.

Smjernice rada resornog ministarstva, u okviru podrške razvoju obrta, usmjerene su na aktivnosti na provođenju Zakona o obrtu, u saradnji sa Obrtničkom komorom TK, orgnaizovanje manifestacije Dana obrta TK, unapređenje rada s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, unapređenje rada Obrtničke komore TK i formiranje i jačanje granskih udruženja ili asocijacija na nivou Kantona i u općinama.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila i Informaciju o stanju malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona za 2007. godinu sa prijedlogom smjernica rada u 2008. godini. Prema registraciji pravnih subjekata u Tuzlanskom kantona je 12, 46 preduzeća na 1 000 stanovnika. Raspoređenost preduzeća u kantonu je neravnomjerna. Najviše malih i srednjih preduzeća nalazi se u općini Tuzla, a najmanje ih je u Teočaku i Sapni.
Da je neophodna veća podrška razvoju malih i srednjih preduzeća govore podaci da u Evropskoj Uniji na 1 000 stanovnika ima prosječno 50 preduzeća. Vlada Tuzlanskog kantona je preko resornog minisatrstva u 2007. godini je sa 440 102, 12 KM podržala razvoj malih i srednjih preduzeća subvencionirajući kamate za dugorčne kredite. Podršku razvoju malih i srednjih preduzeća pružalo je i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Iz Tuzlanskog kantona podržano je 36 poduzetnika sa 416 000, 00 KM bespovratnih sredstava. Kantonalno resorno ministarstvo će i u 2008. godini nastaviti pružati podršku malim i srednjim preduzećima s osnovnim ciljem da se učešće ovih preduzeća u BDP-u poveća kao i učešće malih i srednjih preduzeća u ukupnoj zaposlenosti.

Priredio(la): S.M.