TUZLARIJE - BILTEN TK

15.01.2012.
Ostale odluke Vlade TK donesene na 30. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je Košarkaškom klubu invalida «Veterani» Tuzla 5.000 KM za sufinansiranje učešća u Regionalnoj NLB ligi u košarci u kolicima, kao i 5.000 KM UG Hrvatski teatar «Soli» Tuzla na ime sufinansiranja međunarodnog pozorišnog projekta «Prokleta avlija». Također, Vlada je odobrila 4.315 KM Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice za nabavku stalnih sredstava u obliku prava, odnosno za isplatu dijele ugovrene cijene usluge izrade Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“.

Zbog nedavno donesenih izmjena i dopuna Zakona o muzejskoj djelatnosti TK i Zakona o pozorišnoj djelatnosti TK, kojim je promjenjena struktura upravnih odbora i smanjen broj članova Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluke o poništavanju Javnog oglasa za nominiranje kandidata za upražnjenu poziciju predsjednika i članova upravnih odbora Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzla, JU Muzej istočna Bosna Tuzla i JU Narodno pozorište Tuzla. Kako pomenute ustanove ne bi djelovale bez neophodnih organa Vlada je također donijela i odluke o utvrđivanju teksta i raspisivanju javnih oglasa za nominiranje kandidata za upražnjene pozicije predsjednika i članova pomenutih upravnih odbora, te Upravnog odbora JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Dervis Susic“ Tuzla.

U cilju obezbjeđenja pristupa pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za uposlenike u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom koja nisu u mogućnosti vršiti redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje Vlada Tuzlanskog kantona je Zaključkom zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK, da donese Odluku i odobri finansijska sredstva Zavodu zdravstvenog osiguranja TK. Također, Zaključkom je Zavod zadužen da radi osiguranja pristupa ovim pravima ovjerava knjižice za 669 zaposlenika i članova uže porodice osiguranika Fabrike obuće „Aida“, „Unioninvest – Mašinska montaža“ Tuzla, „Rudnici nemetala“ Kladanj, „Elektromontaža“ Tuzla, „Livnica Čelika“ Tuzla, „Bosnia valves“ Tuzla i „Koksno – hemijski kombinat“ Lukavac. Također, Vlada je dala saglasnost na Odluku Ministarstva o odobravanju 23.080, 50 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja, a sve u cilju realizacije pomenutog Zaključka.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst Anexa 9. Ugovora između NLB Tuzlanske banke d.d. Tuzla i Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, po osnovu kredita za rješavanje stambenih potreba boračke populacije. Na ovaj način, obzirom na tehničku nemogućnost realizacije sredstava za subvencioniranje kamata na kredite za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračke populacije, Ministarstvo za boračka pitanja, definiše novi izvor sredstava utvrđenih Programom.


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za prijem 3 namještenika u Općinskom sudu u Tuzli i to na radna mjesta koja su ostala upražnjena zbog smrti i odlaska uposlenika u starosnu penziju. Također, zbog odlaska radnice na trudničko bolovanje i odlaska jednog uposlenika u penziju saglasnost je data i za prijem 2 državna službenika u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, jednog izvršioca na određeno
vrijeme u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i dva državna službenika u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je privremeno imenovala Skupštinu JP Radio – televizija Tuzlanskog kantona. Skupština je imenovana do okončanja procedure i konačnog imenovanja, a najduže na period do 60 dana. Vlada je također imenovala privremene upravne odbore JU Narodno pozorište Tuzla, JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, JU Međunarodna galerija portreta Tuzla i JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK