TUZLARIJE - BILTEN TK

16.01.2012.
Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona
Održan sastanak sa predsjednicima saveza boračkih organizacija



Ministar Asim Aljić
Imajući u vidu sve češću pojavu, da se pripadnici nezaposlenih demobilisanih boraca odlučuju na postupke koji za posljedicu imaju ugrožavanje njihovog zdravlja Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona je danas upriličio sastanak sa predsjednicima saveza boračkih organizacija Tuzlanskog kantona.

Učesnici sastanka su se složili sa činjenicom da se pripadnici boračke populacije, posebno one osobe koje nemaju stalnog zaposlenja, nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, ali su i pozvali sve pripadnike ove populacije sa područja Tuzlanskog kantona da se informišu o svojim pravima koja im po zakonu pripadaju i načinima ostvarivanja tih prava. S tim u vezi Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, kao i svi borački savezi sa našeg područja stoje na raspolaganju svim pripadnicima ove populacije, kako bi smo nastavili našu dosadašnju dobru saradnju, da zajednički pokušamo iznaći načine kako bi se mogla pružiti pomoć ovoj kategoriji stanovništva, zaključeno je na sastanku.

Posebna pažnja danas je posvećena i pravima boračke populacije, koja se ponekad i ne ostvaruju u onoj mjeri u kojoj bi trebalo. Tim povodom, učesnici sastanka su pozvali sve institucije na području Tuzlanskog kantona da poštuju odredbe važećih propisa koje regulišu prednost boračke populacije prilikom zapošljavanja, pružanja zdravstvene zaštite, upisa učenika i studenata, kao i drugih prava koja im pripadaju.

Obzirom na uistinu tešku ekonomsku situaciju i veliku nezaposlenost posebno demobilisanih boraca, ministar za boračka pitanja Asim Aljić iskoristio je današnju priliku da još jednom pozove i nadležno federalno ministarstvo za pitanja branitelja, da što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog zakonskih rješenja koja će na kvalitetniji način regulisati status ove kategorije boračke populacije.

Osim ministra Aljića sa saradnicima, današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Saveza demobilisanih boraca, Saveza ratnih vojnih invalida, Saveza organizacija porodica šehida – poginulih boraca i Jedinstvene organizacije boraca Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Služba za informisanje