TUZLARIJE - BILTEN TK

21.04.2008.
Kantonalna uprava za inspekcije
Medijima prezentiran Izvještaj o radu za prošlu godinu


U zgradi Vlade TK, održana je danas press konferencija na kojoj je prezentiran Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za prošlu godinu. Predstavnicima medija obratili su se direktor Kantonalne uprave za inspekcije Besim Duraković, glavni kantonalni inspektor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čeliković Mersudin, glavni kantonalni inspektor za tehničke inspekcije Munib Mujkić, glavni kantonalni inspektor za turizam, trgovinu i saobraćaj Nedžad Bešlić te glavni kantonalni inspekotr za rad i radne odnose Džemal Hrustić.



Formiranje Kantonalne uprave za inspekcije rezultiralo je kvalitenije obavljenim inspekcijskim poslovima sa gotovo 50 % uštede vremena kazao je danas direktor Kantonalne uprave za inspekcije Besim Duraković. Inspekcije sada funkcionišu po principima EU, inspektori iz šest ministarstava su pod jednim krovom. Sa dobrim pravilnikom rada 72 službenika i 6 namještenika, uz pomoć Vlade TK sa 300 000 KM za kapitalne projekte, u Upravi misle da će tekuća godina biti godina uhodavanja, a naredna će pokazati prave rezultate.

Svaki dan se prave planovi rada, na teren idu zajedno inspektori kompatibilnih inspekcija, uz prenosive računare i štampače, na terenu završavaju sve, od naloga do prekršajnih mjera. Novi programi osim što olakšavaju i ubrzavaju poslove inspektroa isključuju i njihovu subjektivnost.

Ova Uprava je u skladu sa svojim nadležnostima vršila nadzor na cijelom području Tuzlanskog kantona za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i veterinarstvo, urbanizam, građevinarstvo, ekologiju i industriju, promet roba, usluga i saobraćaja, zaštite na radu i socijalne zaštite, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove, te za stručne i zajedničke poslove.

Izvršeno je ukupno 13 229 inspekcijskih pregleda, od čega 8 129 redovnih i 2 295 kontrolnih pregleda. U okviru pojačanog nadzora sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove Sarajevo izvršeno je 2 805 pregleda.
U okviru redovnih pregleda 3 242 se odnose na fizička, a 4 887 na pravna lica. Od kontrolnih pregleda 907 se odnosi na fizička, a 1 388 pregleda na pravna lica.
2 150 kontrolisanih lica odnosno subjekata imalo je uredne inspekcijske nalaze. U svim slučajevima u kojima je evidentirano kršenje zakonskih odredbi izricane su prekršajne, upravne i druge mjere. Ono što je posebno značajno je da je od ukupno izdatih 3 050 prekršajnih naloga njih 95, 9% naplaćeno, odnosno vrlo brzo će radom inspektora biti naplaćeno. Na taj način vrlo mali broj predmeta ostao je za sudsko odlučivanje i eventualnu zastaru.

Od aktuelnih tema, istaknut je problem sa brucelozom. Primjera radi na uzorku od 10923 pregledana grla na brucelozu je bilo pozitivno 738 a sada bi najvjerovatnije bio i preko hiljadu, rečeno je danas. Veliki problem su nomadi, naš region je najfrekventniji u Federaciji. Naglašeno je da načelnici svih općina u Kantonu moraju pokazati više ozbiljnosti i konačno riješiti problem stočnog groblja da bi se zaražena grla mogla neškodljivo uništavati.

Inspektori se na terenu susreću sa raznim problemima, skoro je uz veliko negodovanje vlasnika oduzeto 250 grla na pijaci u Memićima. Oko pet ujutro počinje trgovina na crno kojoj ispektori pokušavaju stati u kraj. U narednom periodu su planirane posjete pijacama u Živinicama i Srebreniku.
Uz meso koje se prodaje bez dozvole, problem imaju i sa nelegalnim taksi oznakama, registarskim tablicama, nelegalnim pokretnim pilanama, lažnim ambalažama i drugim.

S.M.