TUZLARIJE - BILTEN TK

27.01.2012.
Od 15. februara kreće nadzor škola u TK
Početak kraja javašluka


Od sredine februara kreće Inspekcijski nadzor u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona koji će vršiti mješoviti timovi Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Obrazovna inspekcija, koja je do nedavno bila pod okriljem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta od sada je u sastavu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koja je odlučila uvesti više reda u ovu oblast i to počevši prvo od nadzora osnovnih škola.



Obrazovna i tržišna inspekcija, inspekcija rada, zaštite na radu, sanitarno-zdravstevna inspekcija i predstavnik Pedagoškog zavoda posjetiće sve škole na kantonu sa ciljem da utvrde je li učenik centar svih zbivanja u ovim ustanovama.

Rezultate ne očekuju odmah, jer zbog nagomilanih problema i period od dvije godine smatraju realnim za vidljive i konkretne rezultate.

„Neće biti velikih i malih škola jer prema svim nastupamo isto sa jedinstvenim i iscrpnim upitnikom. Godinama se u školama, naročito u osnovnim, dešava svašta, naročito po pitanju zapošljavanja. Nemamo namjeru nastupati represivno, ali ako se stanje ne popravi nakon našeg posjeta biće izrečene sankcije ne samo za direktore nego i članove školskih odbora, “ navodi Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Neki nedostaci koji će se uočiti na terenu moći će se otkloniti samim angažmanom uposlenih unutar škole, dok će za neke biti potrebno upoznati i Vladu TK i resorno ministarstvo od kojih je potrebno tražiti pomoć pri njihovom rješavanju.

„Adekvatni mokri čvorovi, školske kuhinje, trgovine i objekti koji prodaju i knjige spornih autorskih prava, samo su neki od problema koji muče veliki broj škola, a ako se uzme u obzir da je u obrazovanju uposleno više od 7.000 budžetskih korisnika jasno je o kakvom obimnom poslu se radi, “ naveo je Duraković.




Nagomilanih problema svjesno je i resorno ministarstvo koje je organizovalo sastanak sa ciljem da direktore svih osnovnih i srednjih škola u TK na početku drugog polugodišta upozna sa izmjenama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama.

„Željeli smo upoznati direktore sa osnovnim uputama koje zakonske izmjene nose, a u javnosti se mnogo govorilo o ovim zakonima. Da bi se izbjegla različita tumačenja ovaj sastanak je neophodan jer je cilj da se poboljša sistem školstva i izbjegnu kuloarske priče, “ naglasila je Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK.

B. K.