TUZLARIJE - BILTEN TK

27.01.2012.
Polaganjem cvijeća na spomenik ˝Suza˝
Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta


Ispred spomenika „Suza“ u Tuzli danas su delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, Općine Tuzla i Jevrejske općine Tuzla položili vijence te odali počast nedužnim žrtvama holokausta.


Delegacija Vlade TK


Spomenik "Suza" posvećen je sjećanju na stradanje tuzlanskih Jevreja i drugih građana Tuzle, koji su sa željezničke stanice, koja se nalazila na mjestu na kojem se nalazi spomenik, odvođeni u logor Auschwitz i druge koncentracione logore, gdje su mučeni i ubijani.


Delegacija Općine Tuzla i Jevrejske općine Tuzla


- Mi smo prije nekoliko godina podigli ovaj spomenik koji je djelo vajara Pere Jelisića. Spomenik simbolizira i suzu zbog žrtava holokausta ali i kap vode kao simbol života. Na ovom mjestu je bila željeznička stanica, i spomenik je na mjestu ulaska u stanicu odakle su nacisti, fašisti i ustaše odvodili tuzlanske Jevreje na put sa kojeg se nisu vratili, ali i Bošnjake, Hrvate, Srbe, Rome i druge. Sjećati se na holokaust jeste podsjećati civilizaciju da se ne smije ponavljati nacionalizam, fašizam, genocid, i da se ne smije negirati genocid, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.


Marina Rajner na mjestu odvođenja Jevreja u logore


Predsjednica Jevrejske općine Tuzla Marina Rajner, godinama se bori za prava Jevreja, nastoji pokrenuti aktivnosti oko uređenja jedinog jevrejskog groblja u gradu koje je i danas aktivno. Tuzlanski Jevreji su mahom stariji ljudi, koji se ukpavaju na groblju koje je i svojevrstan spomenik jednom narodu i kulturi.

- Sa ovog mjesta nisu protjerivani samo tuzlanski Jevreji, protjerivani su Jevreji iz Srebrenika, Kladnja i drugih mjesta. Ljude su ubijali samo zato jer su bili drugačiji. Prije 1941. godine i Tuzli je bilo 360 Jevreja, nakon 1945. godine 14 a sada članova Jevrejske općine ima 112. Uskoro će se osnovati i Jevrejska općina Bijeljina iako tamo nema direktnih potomaka ali ima pridruženih članova, rekla je predsjednica Jevrejske Općine Tuzla Marina Rajner.


Delegacija MUP-a TK


Opća skupština Ujedinjenih naroda ustanovila je 27. januar, dan oslobođenja Auschwitza, kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ove godine se obilježava 67 godina od oslobađanja ovog zloglasnog fašističkog koncentracionog logora na jugu Poljske.

S.M.